„To znamená, že bude potřeba, abych sesmolil několik článků týdně nebo něco do určité doby?“ ptám se do telefonu. „To bych si pěkně naběhnul a strčil hlavu do oprátky, to bych nechtěl.“

Představa svázanosti, přiživena vzpomínkou na svobodné kořeny v nesvobodných dobách samizdatu, rozproudila krev nezávislosti. Sbohem, nepravidelné psaní do Lidovek a MfDnes!

Autor je aktivista, bývalý disident, indián a zakladatel Open Air Festivalu TrutnOFF BrnoON

„Ale ne,“ odvětil klidně šéfik, s nímž jsme se znali ze stránek posledně jmenovaného deníku. „Kdykoliv vás něco napadne, tak to napište. Je jen na vás, jak často. Jednou za měsíc by ale bylo málo,“ říká protřelý komentátor s praktickými zkušenostmi z politiky. Témata mám navrhnout.

Tedy narovinu

Ve svých komentářích, glosách, zamyšleních či fejetonech neskrývám své kořeny v disentu, válečných stezkách, undergroundu, hudbě a cestách pravdy, lásky a poznání. Nebudu potlačovat ani své sympatie k „indiánským předkům“ a našemu náčelníkovi Václavu Havlovi. Svět a lidské osudy často vidím přes objektiv fotoaparátu. Mám rád příběhy. I ty se v nich budou odrážet.

Petr Kolman: Šest let natvrdo za výrok na internetu

Indiáni rodná loviště nezapírají

A naopak. Uvítám vaše podněty, myšlenky a příběhy z různých míst. Vím, jak je leckde těžké publikovat své názory, které se neslučují s těmi oficiálními. Nesnáším autoritářství a praktiky papalášů, kteří zaměnili službu lidem za požitky pro sebe. Jedno kde. I v mém rodném Trutnově vize dusí zakonzervovanost starých vládnoucích struktur. Provázanost se spřátelenými firmami, rozhodování podle loajality k vedení radnice a politické příslušnosti je důležitější než dobrý nápad a odbornost. Je v tomhle město pod horami osamocené, a jak je to u vás? Nejen k rodným lovištím se budu v zamyšleních vracet.

Welcome

V emailu otevírám poštu a šéfik píše „mohl byste být o fous stručnější a ostřejší, ale je to na vás, se spoluprací můžeme začít klidně hned.“ Ostřejší!? Varující puls ohrožené nezávislosti se lehce uklidňuje a hlavou běží nápady. Třeba zrnkem přispějí k pluralitě názorů, která na mnoha místech dlouhodobě schází…

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Z dálky je slyšet tanec a souhlasný pokřik bojovníků. Svoboda slova nezná hranic a je neutišitelná bez ohledu na rasu a přesvědčení! Sedám a opravuji titulek – Vítej svobodo!

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.