Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se pochlubil, že ve 111 městech nad deset tisíc obyvatel ANO vyhrálo v 84 případech. Co z toho jeho zvolení zastupitelé vyvodili? Spojenectví s koalicí Spolu nebo jedním z jejích členů, především ODS.V Brně po odchodu lidovce Petra Hladíka na ministerskou pozici zřejmě vznikne rada na vládním půdorysu, ale bude to výjimka.

Kateřina Perknerová
Hrad versus Spolu

Pozornost se logicky upíná k Praze, která měla být výkladní skříní pětikoalice. Tomu zatím brání fakt, že lídr Spolu a poslanec ODS Bohuslav Svoboda nesnáší dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba za Piráty. A naopak. Pro Svobodu je Hřib nafoukaný fracek bez respektu k šedinám a pro Hřiba je Svoboda muž minulosti, zatímco on se dívá do zelené, cyklostezkové, komunitně energetické a dopravně hromadné pražské budoucnosti.

Zastupitelé ODS, kteří čtyři roky seděli v opozici s ANO a nadávali na Hřiba a Čižinského, by nyní daleko raději koalovali s Patrikem Nacherem.

Martin Komárek
Máme nosit za Ukrajinu dva svetry i na záchodě?

Jenže to je málo pravděpodobné, neboť do toho bude mluvit TOP 09 a Jiří Pospíšil, který získal druhý největší počet preferenčních hlasů. Pochybuji, že by dal přednost objetí s ANO. Pražané jen musejí doufat, že se v těch politických hrátkách nevytratí to podstatné, tedy péče o jejich potřeby a rozvoj metropole.