Europoslanec Alexandr Vondra se omluvil Slovincům, že nezvládl emoce fotbalového fanouška, když nespravedlivou penaltu slovinského rozhodčího komentoval: „Slovinci dokážou být oportunistické svině“.

Donald Trump. Prezident, který snímal hříchy z druhých

Takové kvantum omluv za pár týdnů? Všichni jsme omylní a děláme chyby. Upřímná omluva může napravit co už nelze vzít zpátky. Jak by bylo krásné slyšet z úst Andreje Babiše: „Omlouvám se svým dětem, že jsem křivě přísahal na jejich zdraví.“ Nebo: „Omlouvám se ožralovi Kalouskovi, který nikoho nezabil cez padáky.“

Prezident Zeman se za vymyšlený článek vnučce Ferdinanda Peroutky nikdy neomluví, přestože dobře ví, jak se cítí oběť fámy. Svatopluk Bartík v roce 2017 napsal, že Zeman má rakovinu a zbývá mu sedm měsíců života.

Lidé, dodržujte. Ale co má dělat váš stát?

Bartík si za svými slovy stál, ale v roce 2020 už je jasné, že lhal nebo se mýlil. Zemanův právník žádal pětimilionové odškodné slovy: „Každá sranda něco stojí.“ Soud nařídil písemnou omluvu a čtvrt milionu odškodné. Máme litovat oběť Zemana nebo děti zadluženého pachatele Bartíka? Vážně by omluva nestačila?