„Nechci, aby spadla na úplné dno,“ zdůvodnil svůj postoj. Jenže na ně by s právě Petříčkem narazila.ČSSD potřebuje někoho, kdo by zavelel k restartu, tedy nepřehlédnutelného, provokativního a mediálně přitažlivého lídra.

To naprosto neznamená žoviálního hulváta. Nedovedu si však Petříčka představit v debatě k nouzovému stavu v takové ráži, dynamice a přesvědčivé tónině, jakou předvedli Jan Hamáček nebo Lubomír Zaorálek.

Oba dlouholetí představitelé sociální demokracie však mají nevýhodu, že už jsou okoukaní a příliš spojení s vládním angažmá v koalici s Babišovým ANO. Navíc Hamáček ještě nesdělil, zda bude o předsednický mandát znovu usilovat.

Tomio Okamura strážcem ústavy

Jako varianta se tak nabízejí političky Jana Maláčová a Kateřina Valachová. Otázka je, zda by pro značně konzervativní členstvo a voličstvo socialistů byly nositelky moderních levicových idejí přijatelné. Chci tím říct, že delegáti dubnového sjezdu ČSSD budou mít velmi těžkou úlohu.

V levém středu socialistům vyrostl zdatný soupeř v podobě Pirátů, kteří oslovují mladou městskou populaci a jsou srostlí s 21. stoletím. V řadách ČSSD nevidím nikoho, kdo by tomuto trendu mohl konkurovat. Přitom autentickou personu v čele strany rozhodně nenahradí spojenectví s marginálními straničkami nebo Zelenými. To není cesta za říjnovým úspěchem.

Piráti a STAN porážejí ANO. Důvod k jásotu?

Volby, urna - ilustrační foto
ANO ztratilo náskok. Volby by podle nejnovějšího modelu vyhráli Piráti a STAN