Ta bude zasažena schodkem až ve výši 500 miliard, tisícovkou zkrachovalých firem, ochromeným cestovním ruchem a zdecimovanou leteckou přepravou. Teprve pak uvidíme, jak účinné byly vládní injekce na podporu zaměstnanosti a podnikání. Co dělat dále, je otázka, kterou od včerejška řeší tým excelentních ekonomů pod vedením profesora Jana Švejnara.

Vláda žádá prodloužení nouze. Má na to právo?

Oni budou dávat vládě doporučení na oživení hospodářství. Předpokládám, že zdůrazní i příležitosti, jež se tuzemským firmám otevřou.  Pokles může nastartovat nebývalý technologický růst, masivní podporu odvětví postavených na umělé inteligenci, definitivní přechod na e-government včetně elektronických voleb.

Promění se české zdravotnictví, zvýší se efektivní formy práce, jako jsou home office nebo zkrácené úvazky. Výrazně se podle mě zvednou platy zaměstnanců v sociálních službách i středního zdravotního personálu, neboť covid-19 prokázal, že bez nich se společnost opravdu neobejde. Vypadá to jako úkoly pro záchranný výsadek rytířů mistra Yody, ale snad to zvládne i Švejnarova dvanáctka.

Metnar míní, opozice činí