Autor je spisovatel.

Ve svém posledním článku se známý matematik Karel Janeček zamýšlí nad dopadem světových opatření proti epidemii. Tato opatření lze v matematice definovat jako tzv. účelovou funkci, která v podstatě znamená náš cíl, účel, kterého chceme dosáhnout.

Babiš na ručník? Jen zdánlivě

Tak například účelová funkce „minimalizace úmrtí na covid“ by, dovedená do krajnosti, ospravedlňovala každého izolovaně zavřít na samotku, aby se nemohl nakazit.

Zatímco jsme však řešili nákazu, neřešili jsme (například masivním testováním) účelové funkce „vzdělávání dětí“, „prevence obezity“ nebo „budování imunity sportem a cvičením“. Nemluvě o ekonomice, neboť zatímco pro někoho není problém pracovat u počítače z domova, jiní lidé po roce restrikcí sledují už jen jedinou účelovou funkci – jak zaplatit nájem a neupadnout do exekuce.

Nejvyšší čas pro návrat krále

Teprve dnes se ukazuje, které světové vlády měly lepší a které horší plán na zastavení postupu viru. Matematik Janeček svou analýzou účelových funkcí upozorňuje na jednu ještě horší skutečnost. Nejspíš vůbec netušíme, jaké další problémy jsme si svým zaměřením na jediný účel, totiž minimalizovat nákazu, způsobili.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.