Václav Havel by asi napsal jedno ze svých nejlepších děl, kdyby žil. Jmenovalo by se Přicházení a pojednávalo by o tom, jak Petr Fiala sice vyhrál volby, ale premiérem se nikdy nestal. Protože Miloš Zeman. Protože Vratislav Mynář. Protože covid. A trochu protože PirSTAN.Když se 9. října sečetly volební výsledky, bylo zřejmé, že koalice SPOLU a PirSTAN budou mít ve sněmovně většinu. Jak včera jejich lídr Fiala zdůraznil, od 16. listopadu byly připraveny převzít vládu. Šlo by to hladce, protože Andrej Babiš se svých pokusů vzdal. Jenže prezident tou dobou pobýval v nemocnici, a tam Fialu nechtěl jmenovat. Prý až v Lánech, konkrétně 26. listopadu. Podepsal revers, odjel do Lán, nakazil se covidem, putoval zpět do špitálu. A dnes zase do Lán.

Tam měl v neděli přijmout Fialův slib. Proti se postavila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. „Já jsem s panem kancléřem mluvilaa opakovala jsem mu, že stále platí metodický pokyn, podle něhož se musí dodržovat pravidla izolace minimálně 14 dní. Výjimky prostě žádné nejsou.“

Kateřina Perknerová
Michalikova minela

Skutečně se to děje? Česká republika se zmítá v covidové, energetické a rozpočtové krizi. Občané ve volbách rozhodli, že chtějí, aby je z ní vyvedla jiná než Babišova sestava. Bezodkladně. Kdyby byla vůle na obou stranách, k předání moci dávno došlo. Jmenovací akt se mohl uskutečnit písemně v nemocnici, dokonce i prezenčněv době prezidentovy izolace, jak popisují ústavní právníci Jan Kysela a Aleš Gerloch. Ten druhý zdůrazňuje, že není důležitý ceremoniál, ale dekret.

Ale i kdyby nakrásně v neděli Zeman a Fiala porušili pravidlaa v Lánech by premiérský slib byl složen, ve směru k novému kabinetu to nic neznamená. Zeman chce hovořit se všemi ministerskými kandidáty. Podle ústavy musí posvětit všechny, které mu předseda vlády předloží, avšak je zbytečné mu nabíjet na případné obstrukce. Blok PirSTAN to učinil hned dvakrát. Nominant Pirátů na ministra zahraničí Jan Lipavský je ostřelován z mnoha dobrých důvodů a aspirant na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN) to kvůli pochybnostem stran svých podnikatelských aktivit vzdal sám. Nahradit by ho mohl akademický ekonom Filip Matějka. Je nepochopitelné, že pětikoalice, která se od února chystá na převzetí moci, nemá personálně jasno.

Přesto je míč na prezidentově straně hřiště. Podle svých slov se už několik týdnů cítí „zcela normálně“, tak by bylo žádoucí, aby se také normálně začal chovat.