Tak jsme se po dlouhých letech čekání nakonec přece jen dočkali. Od ledna vstupuje v platnost novela energetického zákona, která zakáže nejčastější kejkle energošmejdů. A hned o půl roku později začne vznikat registr zprostředkovatelů. To proto, aby šlo dohledat, kdo podepsal se zákazníkem konkrétní smlouvu, a stát aby měl konečně možnost z trhu vypakovat vykutálené obchodníky s deštěm, kteří jednoznačně poškozují své klienty. Prostě a jednoduše mohou zákazníci energetických společností od nového roku těžit z výrazného posílení svých práv.

Zdroj: Deník

Co se tedy všechno mění? Už by se například nemělo stávat, aby se energošmejdi vydávali za pracovníky dodavatelů, jimž kazili pověst, nebo dokonce úřadů. Mnohdy měli dokonce tu drzost vystupovat jménem Energetického regulačního úřadu či České obchodní inspekce a dávat lidem podepisovat "protokoly o kontrole", které byly ve skutečnosti plnou mocí k převodu k jinému dodavateli. Každý zprostředkovatel musí od ledna spotřebitele informovat, že s ním jedná jako zprostředkovatel, a prokázat svou totožnost.

Advokát Pavel Černý
Máme odkládat stavební zákon?

Bez obav lidé mohou například odstoupit smluv, které uzavřeli tzv. distančním způsobem, tedy například po telefonu nebo doma. Jednodušeji se vyvážou i ze smluv sjednaných na dobu určitou, jež se až dosud automaticky prodlužovaly, pokud je spotřebitel včas nestihl vypovědět. Novela zakazuje i nešvar neúměrně dlouhých smluv, které nově platí maximálně 36 měsíců, protože to je nejdelší doba, na kterou lze dopředu nakoupit energie a skutečně zákazníkům garantovat slíbenou cenu.

Zdůraznil bych i možnost bez hrozby sankce vypovědět rovněž zprostředkovatelské smlouvy a plné moci, a to dokonce i ty, jež člověk uzavřel ještě před přijetím novely. Nově také nesmí být plné moci uzavírány s neomezenou platností. Často se stávalo, že si je energošmejdi schovávali někde v šuplíku a vždy po pár letech je vytáhli na světlo, aby podvedeného spotřebitele přesunuli k dalšímu dodavateli a opět zkasírovali provizi.

Martin Vopěnka
Pandemie, válka, inflace. Ale život nekončí

Tomáš Prouza 
je prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

I přes všechna tato výrazná pozitiva se ale rozhodně vyplatí být i nadále ve střehu. V souvislosti s podzimním ukončením činnosti několika obchodníků včetně skupiny Bohemia Energy, kdy si musel nového dodavatele najít téměř milion zákazníků, totiž energošmejdi zintenzivnili svou činnost. Je proto důležité používat selský rozum a zdravou dávku podezřívavosti. Na první pohled lákavé nabídky totiž nikdy nejsou výhodné pro běžné smrtelníky, ale jen a pouze pro energošmejdy. Vždy je také dobré si rozmyslet, co člověk podepisuje, a nejednat unáhleně. Dodržováním těchto základních pravidel se sníží riziko podvedení prakticky na minimum.

A ještě jednu věc bych rád zdůraznil. Prudký růst cen energií a situace po pádu Bohemia Energy přivedly tisíce lidí na hranici energetické chudoby. Ačkoli institut dodavatele poslední instance zafungoval a nikdo z více než 900 tisíc zákazníků neskončil ze dne na den bez elektřinu a plynu, ukázaly se některé slabiny současného energetického zákona a systému sociálních podpor. Stát by měl proto jasně stanovit, kdo bude považován za zvláště zranitelného zákazníka, a upravit sociální systém tak, aby se lidé, postižení energetickou chudobou, nedostali do dluhové pasti. Na těchto, ale i na dalších opatřeních v souvislosti s tvorbou nového energetického zákona jsme jako Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR připraveni spolupracovat stejně intenzivně, jako jsme spolupracovali na novele proti energošmejdům.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.