Lidé v dealerstvích Volkswagenu to nyní nemají úplně snadné s informováním zákazníků, kteří si přejí koupit středně velkou dodávku. Ať už v užitkovém nebo osobním provedení.

Obě verze si můžete prohlédnout v naší galerii z mezinárodní novinářské prezentace.

Právě totiž vstoupila do hry třetí verze vozu, který se sice jmenuje ID.Buzz, ale fakticky se řadí do rodiny Transporterů. Tuto dodávku nabízí největší evropská automobilka již od roku 1950 a dosud se jich prodalo přes třináct miliónů kusů.

Kromě zíměného ID.Buzz, který má vždy elektrický pohon, lze nadále pořídit ještě osobní Transporter T 6.1 ve verzi Multivan a dále i nový Multivan. Tyto dva automobily pohánějí spalovací agregáty. Cenovky všech tří "Transporterů" se přitom zásadně neliší. Zatímco ID.Buzz je k mání od částky 1 593 854 Kč, tak konstručně nejstarší Multivan T 6.1 přijde na 1 579 000 a nový Multivan na 1 582 275 Kč.

Současně se začíná nabízet také skříňové užitkové provedení. ID. Buzz Cargo lze pořídit již za 1 236 741 Kč bez DPH.

K týdennímu redakčnímu testu si vůz přeberu již následující týden. Zatím jsem měl možnost (kromě loňského seznámení při mezinárodní novinářské prezentaci) vůz v Praze zkoušet při krátkém půlhodinovém svezení. Na městských komunikacích ve čtvrtích Karlín, Vysočany a Holešovice jsem s ním v poměrně hustém provozu ujel deset kilometrů a při nich zaznamenal průměrnou spotřebu 24 kWh na sto kilometrů.

Volkswagen Sharan - velké klasické MPV - se rozloučilo
Volkswagen Sharan se loučí. Pro velké rodiny to bylo super auto....

V chladném počasí se nejedná o špatný výsledek a napovídá, že na jedno nabití baterie s kapacitou 77 kWh lze bez problémů ujet více než tři stovky kilometrů. To jsem přitom přebíral auto se studenou baterií a nevytopeným interiérem.

Vzhled přitahuje

Volkswagen ID.Buzz je navíc autem, které má podle mého soudu šanci změnit povědomí široké tuzemské veřejnosti o elektromobilitě. Příjemný pocit navozuje vnější design, za kterým nezaostává ani vzhled inteiréru. Ten navíc ozvláštňují siluety vozu na různých místech. Líbí se mi barevné kombinace na jednotlivých vnitřních dílech. Příjemný je velmi dobrý výhled a široké možnosti uklizení drobností do přihrádek a schránek.

Už i současná pětimístná verze nabídne doslova obří zavazadlový prostor, který přitom nijak neubral na velkorysém prostoru pro cestující ve druhé řadě.

Volkswagen ID.Buzz disponuje ze současných elektromobilů Volkswagenu rodiny ID. nejrychlejším dobíjením. Baterii lze doplňovat elektřinou výkonem až 170 kW.

S Volkswagenem ID. Buzz jsme zatím najezdili první dvě stovky kilometrů
Přerod tradice v elektrickou budoucnost. Vyzkoušeli jsme Volkswagen ID.Buzz

Podle šéfa divize Volkswagen Užitkové vozy v ČR Jakuba Šebesty má verze Cargo šanci výrazně zvýšit zatím chladný přístup firem k pořizování elektrických dodávek. I díky dojezdu, který s rezervou pokrývá potřeby drtivé většiny z nich.

Důležité je rovněž to, že český Volkswagen připravuje ve spolupráci s odbornými firmami řadu variant pro speciální potřeby zákazníků. „Připravena je dílenská vestavba, těsně před dokončením máme prototyp chladírenského vozu, zájem je také o policejní verzi nebo kombi se sklopnou třímístnou lavicí v nákladovém prostoru,“ vypočítal Šebesta.

Další verze bude postupně nabízet přímo výrobní závod. Ve druhém pololetí příštího roku bude k dispozici prodloužená varianta s větší baterií, chystá se také obytná California.