Model Prius je obecně uznávaný jako první komerčně úspěšný moderní vůz s hybridním pohonem. V Evropě však býval často kritizován kvůli svému poněkud netypickému designu.

To by se v generaci, jejíž vzhled Toyota právě představila, a která se začne v Evropě prodávat na jaře příštího roku, mělo zásadním způsobem změnit. Už z prvních snímků je patrné, že tvůrci exteriéru se tentokrát obešli bez zbytečných příkras, navíc přidělili autu také správné proporce.

Ze všech úhlů si nový Prius můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Oproti dosud prodávané verzi se Prius o 50 milimetrů snížil, délka se zkrátila o 46 milimetrů, ale naopak narostla o 22 milimetrů šířka a rozvor se natáhl o 50 milimetrů.

Auto jsme prověřili i nedaleko místa jeho vzniku
Nejmenší české auto je pohledné, ale docela pomalé: Test Toyoty Aygo X

Na evropském kontinentu bude auto nabízeno pouze s pohonem plug-in hybrid. Kapacita vysokonapěťové baterie se zvýšila na 13,6 kWh, což by mělo vystačit na dojezd přes devadesát kilometrů výhradně na elektřinu. Během slunečného dne pak část potřebné energie zvládnou vyrobit solární články na střeše vozu.

V kombinaci s dvoulitrovým zážehovým čtyřválcem agregátem má řidič k využití 220 koňských sil.

Uvnitř jsou prvky podobné těm, jaké nalezneme v elektromobilu bZ4X. Více informací o této novince hodlá Toyota uvolnit v následujících týdnech.