Největší plochou, která pouští do místnosti nejvíce tepla, jsou okna. Dbejte na to, aby především jižní strana, kam slunce svítí nejdelší dobu, byla před náporem horka chráněná. V horkých letních dnech by nemělo přímé sluneční záření na okenní sklo vůbec dopadnout. Ideálním řešením je kombinování exteriérové a interiérové stínicí techniky. S pomocí předokenních rolet docílíte úplného zatemnění v místnosti. Poskytují zároveň dobrou ochranu proti možnému vloupání, mohou mít bezpečnostní prvky proti vytržení a nadzdvihnutí.

Uspořádání kuchyně by mělo odpovídat tomu, zda v kuchyni vaří pravák, či levák.
Dokonalá kuchyně? Pečlivé uspořádání šetří čas a energii

Titulní strana magazínu BydleníZdroj: deníkVenkovní žaluzie dokážou snížit teplotu v interiéru až o 10 °C. O maximální zastínění se postarají žaluzie s lamelami ve tvaru Z či T. Použít v exteriéru lze také svislé látkové clony (screeny), míru zastínění a průhledu ven byste měli volit podle hustoty látky. Kombinace venkovních žaluzií a markýzy se postará o ještě účinnější ochranu před sluncem. Pomoci může i boční látková clona, která se kotví na fasádu domu a při vytažení se upevní na protější stěnu nebo stojan.

V interiéru zabrání vstupu slunečních paprsků vnitřní vertikální či horizontální žaluzie. Pokud jsou hliníkové, myslete také na tepelné vlastnosti tohoto materiálu – ve dne by měly plnit funkci ochrany před sluncem, v noci je naopak vytáhněte nahoru, aby dále neohřívaly místnost. Na velkých plochách mohou jejich funkci zastat japonské stěny.

Využít můžete také rolety, třeba vysoce zatemňující typ s výztuhou ze skelných vláken ztlumí denní světlo téměř do úplné tmy. Poslouží i klasické textilní závěsy.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků

Učesaný dvorek v Bohnicích
Správně fungující minizahrádka je jako hodinový strojek. Vše musí být promyšlené

Dále v magazínu Bydlení čtěte?

- Dotazník: Cukrář Josef Maršálek
- Hurá na piknik
- Na vlně boho stylu

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.