Typové projekty jsou určeny pro rovinaté nebo jen mírně svažité pozemky. Musíte proto sladit své představy s reálnými možnostmi. Poraďte se s projektantem, který ověří, jestli se vybraný objekt z katalogu vejde na pozemek, případně ho tam umístí a připojí na inženýrské sítě. Dodavatelé nabízejí možnost projekt upravit, orientaci domu je však možné jen zrcadlově převrátit. Za další změny si budete muset většinou připlatit. Problémem mohou být zásahy do nosné konstrukce. O tom, co, jak a za kolik bude možné případně v projektu upravit, se informujte co nejdříve.

Statek Slunečná, ve skutečnosti ale statek Na Stránce v Zápech u Brandýsa nad Labem.
Návštěva na statku Slunečná: usedlost skrývá mnohem víc, něž je v seriálu vidět

Titulní strana magazínu BydleníTitulní strana magazínu BydleníZdroj: deníkNabídka katalogových domů je rok od roku širší a pestřejší. Vybírat si můžete u společností, které vám dům dodají celý na klíč, málem i s rohožkou, ale i u firem, jež nabízejí pouze samostatné projekty, takže stavební technologii a dodavatele si budete vybírat sami.

Každý, i stavebník s běžnými požadavky, by si měl nejdříve ujasnit, co opravdu od bydlení očekává, co potřebuje a hlavně – co reálně finančně zvládne. Dobré je se zamyslet i nad budoucností, kde, v čem a s kým budete bydlet za deset či dvacet let.

„Myslím, že současná situace, kdy se zřejmě ještě dlouho budeme potýkat s epidemií koronaviru, nahrává i možnosti vícegeneračního bydlení. Rodiny v produktivním věku budou hledat soužití s rodiči, kteří jim vypomůžou s péčí o děti. Výhody to má v případě karanténních opatření, distančního studia i zvládání zaměstnání. Navíc se budete přirozeně setkávat v rodinném kruhu,“ nabízí jeden z možných pohledů na budoucí bydlení Josef Kříženecký, majitel realitní kanceláře CENTURY 21 New Home.

Možností, kde hledat konkrétní naplnění své vysněné představy, je spousta.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků.

Dereck Hard ve vlastním bytě ve Velké Chuchli, který oblékl do vánočního hávu.
Jak bydlí fotograf Dereck Hard: Světýlka všude možně i cenné lapače prachu

Dále v magazínu Bydlení najdete:

- Inspirace: Vypráno a usušeno
- Dotazník: Herečka Naomi Nadachi
- Rozhovor: Sesterské duo ze studia Schwestern

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.