Vakcína vymýtí koronavirus

ANO Díky očkování se už v minulosti podařilo zastavit smrtelné choroby jako jsou neštovice či dětská obrna. Na látkách, které nás mají vybavit obranyschopností proti covidu, pracovali nejlepší vědci. Jsou schopni je zdokonalovat, pokud by virus zmutoval. Jedinečná logistická akce, kdy jsou rozváženy vakcíny do celého světa a nejdřív je dostávají zdravotníci a ohrožení, zajistí do léta kolektivní imunitu.

NE I když nelze pochybovat o tom, že vakcína je bezpečná, její účinnost je omezená podle současných odhadů na tři až čtyři měsíce. Navíc se skoro polovina Čechů nechce nechat očkovat. Lze pochybovat i o tom, že náš očkovací plán je bezchybný. A jak účinné jsou ruské a čínské vakcíny? Koronavirus se v nějaké podobě vrátí. Roušky a překážky při cestování nás čekají i příští rok.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Vede si vláda dobře v boji s covidem?

Ekonomika se nejspíš vzpamatuje

ANO Tohle není klasická krize, ze které je obtížné se vylízat. Lze říci, že hospodářství bylo stlačeno jako míč nafouknutý vzduchem. Jakmile tlak pomine, vrátí se bleskem do původní velikosti. Vládní pomoc umožnila zavřeným podnikům přežít. Až budou otevřeny, budou chtít co nejrychleji dohnat ztráty. A lidé budou mít chuť utrácet.

NE Skutečné škody se teprve budou sčítat. Podnikatelé si po celou dobu krize stěžovali, že pomoc je nedostatečná a byrokratická. Vládou zaručené úvěry na nový rozjezd nestačí. Významná odvětví jako letecká doprava a turistický průmysl byly doslova paralyzovány a bude jim trvat léta, než se dostanou na předcovidovou úroveň. Až skončí přímě dotace, mnohé podniky zkrachují a zvýší se nezaměstnanost.