Šťastná to žena, prohlásila knižní paní kněžna o babičce Boženy Němcové. Nyní se ukázalo, že v kraji, kde se Ratibořice i nedaleké Babiččino údolí nacházejí, žije šťastných žen i mužů mnohem víc.

Alespoň to naznačují výsledky průzkumu mezi 1250 lidmi ze všech koutů země, který v rámci projektu Místo pro život 2019 připravila analytická agentura Datank.

Právě obyvatelé Královéhradeckého kraje v něm byli se svým životem nejspokojenější. Následovali je Jihočeši a občané z Pardubicka.

Organizátoři průzkumu se respondentů ptali například na to, co říkají na kvalitu silnic a životního prostředí či na dostupnost lékařské péče a školství. Nechyběly ani dotazy na bezpečnost či situaci na místním trhu práce.

Když se zprůměrují výsledky za celou republiku, nejvíc jsou Češi spokojení s péči o děti a se vzděláváním – tedy s dostupností škol a školek, množstvím dětských hřišť.

Péče o děti se nejvíc zamlouvá právě lidem z Královéhradecka. V porovnání s občany ostatních krajů jsou nejspokojenější i se zdravotnictvím a sociálními službami, bezpečnostní situací či rozvojem infrastruktury. 

Nejvíce Češi z celé země žehrají na podmínky na místním trhu práce.

„Nejhorší situace v oblasti práce panuje v Ústeckém kraji. Tam jsou s pracovními podmínkami nejen nejméně spokojení obyvatelé, ale i měřitelná kritéria řadí Ústecký region na poslední místo,“ uvedla analytička Datanku Jana Březinová.

„Není žádným překvapením, že s pracovními podmínkami jsou naopak maximálně spokojeni obyvatelé v Praze – v hlavním městě jsou nejvyšší průměrné mzdy v zemi,“ dodala.