Po středečním rekordu v počtu nakažených za jeden den hlásí ze země nové maximum. Za posledních 24 hodin přibylo podle agentury v Chorvatsku 255 případů nákazy koronavirus, což je o 36 více než za předchozí den.

Turisté na letišti v Tunisku
Do Tuniska bude nutný test na koronavirus. Výjimkou bude dovolená s cestovkou

V jadranské zemi, která je i nejoblíbenější prázdninovou destinací Čechů, je momentálně nakaženo 1689 lidí, v tomto směru se jejich počet zvýšil o 169. Hospitalizováno je 127 pacientů, třináct je napojených na umělou plicní ventilaci. Nejvíce aktivních případů je v Záhřebu a ve Splitu a okolí.,

Premiéři Bavorska a Bádenska-Württemberska, tedy dvou nejjižnějších spolkových států Německa, kde teprve začaly letní prázdniny, chtějí po spolkové vládě, aby zařadila Chorvatsko na seznam rizikových zemí. Seznam takových států sestavuje Institut Roberta Kocha a sleduje jediné kritérium – za nebezpečné označí země, kde se za posledních sedm dní nakazí v průměru 50 lidí na 100 tisíc obyvatel.

Chorvatsko bylo jen velmi těsně pod touto hranicí,a pokud bude vývoj posledních dnů pokračovat, tak ji do konce tohoto týdne zřejmě přeskočí.

Rakušané už varují

V Rakousku už „nejvyšší stupeň varování“ před cestami do Chorvatska platí od pondělí. Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí pak ve středu vyzval Slováky, aby cestování do Chorvatska raději zvážili. 

Pracovník instaluje bariéry před otevřením aténské Akropole 18. května 2020
Češi mohou do Řecka bez testu. Na pozemní hranici je však stále povinný