Návštěvnost v přírodovědně cenných a zároveň turisticky atraktivních partiích Jeseníků sleduje jedenáctým rokem Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky. Meziroční nárůst turistů loni zaznamenala v osmi z celkových jedenácti sledovaných profilů.

Nejvíce v absolutních číslech stoupla návštěvnost na Pradědu. Poprvé za dobu sledování překonala dvousetitisícovou hranici, přístroj zde zachytil 204 209 návštěvníků. Velmi exponované údolí Bílé Opavy loni zažilo bezmála 182 tisíc průchodů, což je rovněž rekordní počet. Největší procentuální nárůst mezi lety 2018 a 2019 zaznamenalo čidlo na Keprníku. Turistů zde přibylo o pětinu na 57 tisíc. Za celou desetiletou dobu sledování narostla v údolí Bílé Opavy návštěvnost o pětapadesát procent, na Keprníku o neuvěřitelných 185 procent.

„Data jsou pro nás důležitá pro to, abychom věděli, kde s vyšším počtem lidí počítat a přizpůsobili tomu například protierozní údržbu stezek či obnovu a aktualizaci terénního informačního systému,“ vysvětlil Jindřich Chlapek ze Správy CHKO Jeseníky.

Louku u sídliště Krumpach v Zábřehu přehrazuje val hlíny. Auta parkující na louce totiž najížděla nebezpečně blízko dětskému hřišti.
Auta u sídliště zabrala louku, město ji přehradilo

Největší nápor 27. října?

Největšímu náporu loni hory čelily v neděli 27. října během prodlouženého svátečního víkendu. Na Praděd ten den vystoupalo 3 157 turistů, v údolí Bílé Opavy bylo na obou stezkách zaznamenáno 3 768 průchodů. Naproti tomu na trase mezi Alfrédkou a Jelení studánkou týž den prošlo pouhých 186 osob.

Data ukazují, že turisté se koncentrují do nejpopulárnějších míst, zatímco ostatní spíše opomíjejí. Zvrátit tento trend se pokouší Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Ilustrační foto.
V Jeseníku otestují na koronavirus i samoplátce. Za tři tisíce

Chceme návštěvnost rozvolnit

„Jeseníky nemají problém s návštěvností, ale s tím, že se kumuluje do určitých míst a termínů. Cílem našeho sdružení je lidi v regionu rozvolnit. Máme mobilní informační centrum, které jezdí na přetížená místa a lidi láká i do jiných lokalit, nebo systém YesCard, který zapojuje subjekty z méně vytížených míst a motivuje lidi tato místa navštívit. K rozvolnění návštěvnosti mohou přispět i nově budované nabíječky elektrokol. Jsou v místech, kam by člověk na elektrokole jinak vůbec nejel,“ popsal ředitel sdružení Tomáš Rak.

Že je lokalita turisticky přetížená, ukazuje několik faktorů. Například nedostačující kapacita parkování, což je problém údolí Bílé Opavy nebo některých lázní v regionu. Svědčit o tom mohou i negativní komentáře návštěvníků.

Bříza Karpatská v národní přírodní rezervaci Rejvíz je stará minimálně 224 let. Patří k nejstarším známým exemplářům.
Přírodní rarita. V Jeseníkách na Rejvízu vědci našli prastarou břízu karpatskou

„V tuto chvíli už můžeme jednoznačně říct, že v nejnavštěvovanějších místech velmi pokulhává infrastruktura. Lidé nemají kde zaparkovat, kam zajít na toaletu, nemají k dispozici informační, návštěvnické centrum. Při současných počtech návštěvníků je tam v infrastruktuře velký dluh,“ konstatoval vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj.

Klidové oblasti chceme zachovat

S rozprostřením návštěvníků do širšího území by ale byl opatrný. „Jsme schopni se domlouvat na některých lokalitách, na řadě z nich ale snahu rozmělňovat lidi nesdílíme. Když začnou turisté zaplňovat i relativně klidná místa, Jeseníky se tak stanou pro spoustu lidí i živočichů nekomfortní. Rádi bychom zachovali klidové oblasti, které doposud fungují,“ objasnil.

„Lidé, kteří do Jeseníků zavítají na dovolenou, stejně budou chtít vidět ty nejnavštěvovanější lokality jako je Bílá Opava, Karlova, Studánka, Praděd, Švýcárna a hlavní trasy. Bavíme se o stovkách tisíc lidí a bylo by škoda tak obrovský potenciál nevyužít například v oblasti edukace,“ dodal.

Letní dovolená v Jeseníkách? Začíná být plno

Jak se promítne koronavirová situace do letošní celkové návštěvnosti Jeseníků, je pro lidi z cestovního ruchu velkou otázkou. Faktem ale je, že řadě ubytovatelů v Jeseníkách docházejí volná místa.

„My už máme v červenci a srpnu vše plné, volná máme jen dvou nebo třídenní okna,“ řekla například Kateřina Fetrová z chaty Elča v Lipové-lázních.