Vedle historických sklepů, kterých je hlavně na jižní Moravě opravdu hodně, se začaly v poslední době stavět také budovy nové, moderní, ze špičkových materiálů, podle plánů věhlasných architektů, které bez zaváhání snesou srovnání se světovou architektonickou špičkou.

Vznikají tak často odvážné futuristické stavby, které posouvají vnímání vinařství u nás zase o úroveň výše. Víno je nápoj ušlechtilý a budova vinařství by měla kromě optimálních podmínek pro výrobu vína poskytovat také příjemné prostředí pro jeho degustaci a setkávání lidí. A jaká jsou tedy tři zajímavá vinařství, která byste měli navštívit už jen kvůli jejich budovám?

Vinařství Sonberk

Vinařství Sonberk vzniklo pod taktovkou významného českého architekta Josefa Pleskota. Vinařský dům je citlivě vsazen do okolní krajiny, s níž korespondují materiály i tvary.Zdroj: se svolením Vinařský fondPrvní architektonicky zajímavé vinařství naleznete na jižních svazích nad moravskými Popicemi. Ano, jedná se o vinařství Sonberk, které spadá do kategorie dřevostaveb a vzniklo pod taktovkou významného českého architekta Josefa Pleskota. Vinařský dům je citlivě vsazen do okolní krajiny, s níž korespondují materiály i tvary.

Vinařská turistika v údolí Dunaje. Světově známá oblast Wachau a sousední vinařské městečko Langelois lákají návštěvníky z Česka
Mimořádné zážitky. Chutě světa vína a sektů u Dunaje lákají i české cykloturisty

Dominantními prvky celé stavby jsou vlnitá atypická střecha z krouceného plechu, pod kterou se pravidelně suší hrozny pro výrobu zdejšího proslulého slámového vína, a široké schodiště, jež ukotvuje budovu k hlavní příjezdové cestě a zve návštěvníky směle na sklenku dobrého vína.

Sonberk se prezentuje jako vinařství, které používá co nejpřírodnější a nejšetrnější metody při pěstování révy i jejím zpracování, což celkový výraz stavby jedině potvrzuje. Místní vína mohou návštěvníci ochutnat na rozlehlé terase, jejíž přední část je celá prosklená a spojuje tak vizuálně vnitřní a venkovní prostor s výhledem na Pálavu.

Vinařství Lahofer

Reprezentativní centrum nedávno otevřelo vinařství Lahofer na Znojemsku. Stavbu navrhlo brněnské studio Chybik+Kristof Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa.Zdroj: se svolením Vinařský fondNové reprezentativní centrum nedávno otevřelo vinařství Lahofer na Znojemsku. Stavbu navrhlo brněnské studio Chybik+Kristof Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa a zakomponovalo ji do tradiční jihomoravské krajiny poseté vinohrady nad obcí Dobšice u Znojma. V komplexu je na jednom místě výrobna, návštěvnické reprezentativní centrum i administrativní zázemí společnosti.

Hlavní myšlenkou návrhu je motiv vinných řádků, jež se díky konstrukci přenáší i dovnitř budovy. Unikátní je pak hlavně pochozí střecha, která zároveň slouží jako letní amfiteátr, kde se konají různé kulturní akce, koncerty nebo se tam i promítají filmy.

Pro návštěvníky pak také slouží nový prostor až pro sto lidí, kde jsou možné veřejné i privátní degustace vín, prodejna vína a prezentační sklep s dřevěnými sudy.

Vinařství Volařík

Moderní provozovnu si v Mikulově postavil i jeden z nejúspěšnějších místních vinařů Miroslav VolaříkZdroj: se svolením Vinařský fond

Třetí moderní a zajímavé vinařství, určitě ale ne poslední na jižní Moravě, naleznete v Mikulově. Novou moderní provozovnu si zde postavil jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších místních vinařů Miroslav Volařík. Pod návrhem budovy jsou podepsáni architekti Martin Bukolský ve spolupráci s Milošem Černohorským. Moderní budova je v České republice zcela ojedinělá.

Velké Bílovice jsou s více než tisícovkou místních vinařů opravdovým unikátem.
Za červeným vínem. Velké Pavlovice lákají na lahodný mok i památky

Zajímavé spojení exteriéru a interiéru prostřednictvím prorůstání révy dovnitř budovy, tvar vlny jako symbol terénní vlny pod Pálavou, na to vše se mohou milovníci dobrého vína a designu těšit při návštěvě tohoto vinařství. Nechybí samozřejmě ani možnost ochutnat výborná místní vína a nasát atmosféru historického Mikulova trochu jinak. 

Jak je vidět, moravská a česká vinařská architektura se dostává na světovou úroveň a ve spojení s kvalitními moravskými a českými víny vzniká tuzemský produkt s obrovským marketingovým potenciálem. Čím dál častěji tak ve vinařských regionech kromě vína narážíme na další důvod, proč je vyhledávat a vracet se tam. 

Více informací o moravských a českých vínech i vinařské architektuře na webu www.vinazmoravyvinazcech.cz.