Suroviny: 750 g polohrubé mouky, 3 žloutky, 1 droždí, 450 ml mléka, 1 lžíce cukru, 1 dl slunečnicového oleje, trochu rumu, vanilkový cukr dle potřeby, cukr moučka dle potřeby na posypání, rebarbora dle potřeby.

Postup přípravy: Mouku vysypeme do mísy, přidáme rozdrobené droždí, které zalijeme vlažným oslazeným mlékem, necháme vzejít kvásek. Pak přidáme žloutky, olej a rum. Vše důkladně promícháme a dáme kynout. Z těsta lžící oddělujeme kousky, které roztáhneme. Plníme syrovou jemně nakrájenou rebarborou smíchanou s cukrem, trochou rumu a badyánem. Uzavřeme a dáváme do máslem vymaštěného pekáčku. Potřeme všechny buchty i mezi sebou, aby šly později oddělit. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut při 200°C. Po upečení posypeme smíchaným moučkovým a vanilkovým cukrem.

Maxijedlík Jaroslav Němec