Šéf nakladatelství Aleš Lederer dobře ví, že jednou za čas se v literárním světě stane zázrak. „Objeví se dílo, které – ač už „vše bylo napsáno“ - zapůsobí co exploze, Kupují ho miliony čtenářů v řadě zemí. Zázrak je o to větší, je-li dílo kvalitní a pozornost zasloužená. K takovým zázrakům, fascinujícím hlavně ženské publikum, patří knihy italské spisovatelky píšící pod pseudonymem Elena Ferrante. Vedle Itálie a USA se čtou nejvíce právě u nás,“ říká Lederer.

Loni Prostor prostřednictvím italského nakladatele Edizioni e/o oslovil Elenu Ferrante s návrhem vydat ilustrovaný diář s citáty z jejích děl. Přípravy se ujali editorka Denisa Novotná, malířka Jiřina Lockerová i grafik Ondřej Šmerda. Ti v minulosti spolupracovali na úspěšných diářích s myšlenkami Chalíla Džibrána i Antoina de Saint-Exupéryho.

„Půl roku jsem pročítala dosud vydané knihy Eleny Ferrante a shromažďovala citáty k tématům, která jsou pro ni typické: přátelství, láska, upřímnost, tvorba i cesta. Jiřina Lockerová je doprovodila krásnými ilustracemi, grafik Ondřej Šmerda navrhl obálku. Výsledek jsme poslali Italům a napjatě čekali na odpověď,“ říká Denisa Novotná. „První reakce byla opatrná. Agentka nakladatelství nás ujistila, že je projekt zaujal, ale upozornila, že za 20 let vydávání autorčiných děl nikdy neumožnili tvorbu dalších produktů pod značkou Ferrante. Byl třeba souhlas vedení Edizioni e/o, hlavně samotné Eleny Ferrante.“

Sad v Loučkách je už druhým sadem, který díky spolku rozkvete.
Svobodu sadu. V České ráji vzniká komunitní sad

Po řadě týdnů přišlo svolení k českému vydání. „Věřím, že krom atraktivity projektu sehrály roli mimořádné prodeje italské autorky u nás,“ komentuje úspěch Lederer. Malířka a knižní ilustrátorka Jiřina Lockerová vytvořila pro diář přes 100 barevných ilustrací: „Při čtení knih Eleny Ferrante jsem oceňovala, jak autenticky vystihuje vnitřní život ženských postav. Snažila jsem se vyjádřit pocity, které ve mně text vyvolal. Kombinovala jsem různé techniky – barevné akvarely, pérovky štětcem i tuší, naskenované krajky.“

Elena Ferrante, publikující od svého 1. románu Tíživá láska (česky 2018) pod tímto pseudonymem, se proslavila celosvětově hlavně tetralogií Geniální přítelkyně (česky 2016–2018). Obrovský úspěch ságy (12 milionů prodaných výtisků celosvětově, překlady v 50ti zemích) dal podnět k pátrání nejednoho investigativního novináře po autorčině identitě, která ale dosud nebyla odhalena. Ať už je Ferrante kdokoli, nyní je kritikou řazena mezi nejvýznamnější žijící italské autory. Týdeník Time ji v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

Síla jejího vypravěčského umění spočívá v autenticitě, s níž nahlíží ženské osudy, i v mnohovrstevnatosti hrdinek. Téma žen, snažící se zorientovat ve vlastní minulosti a najít sebe samé skrze pochopení i narovnání vztahů se svými blízkými, se objevuje ve většině jejich próz. Krom již jmenovaných také v románech Dny opuštění (2019) i Temná dcera (2019). Dílo Temná dcera je tematikou propojené s krátkým napínavým příběhem pro děti Pláž v noci (2019), kde Ferrante rozvinula motiv ztracené panenky.

V pátek 26. listopadu 2021 podepsal starosta města Jilemnice David Hlaváč a ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje plk. Jan Hadrbolec smlouvu o prodeji pozemku v Jilemnici, místní části Hrabačov.
V Jilemnici učinili další krok ke stavbě nové hasičské stanice

Loni se čeští čtenáři seznámili s ilustrovaným souborem esejů Příležitostné nápady (2020), autorka je psala po dobu roku na žádost deníku The Guardian, a s románem Prolhaný život dospělých (2020) o bolestném dospívání i hledání kořenů a vlastní identity v Neapoli 90. let minulého století. V produkci Netflixu i společnosti Fandango vzniká jeho seriálová adaptace. HBO vysílala v roce 2018 osmidílný seriál podle 1. dílu tetralogie Geniální přítelkyně, loni uvedla 2. řadu a v následujících letech připraví další díly.

Známá americká herečka Maggie Gyllenhaal pro svůj režijní debut volila filmovou adaptaci Temné dcery, nyní ji točí. I romány Tíživá láska a Dny opuštění se dočkaly filmového zpracování.

Malířka a ilustrátorka Jiřina Lockerová ilustrovala víc než 50 knižních titulů. Věnuje se i malbě meditačních obrazů s terapeutickým účinkem, k nimž ji přivedl hluboký zájem o alternativní způsoby léčby i širší vnímání života. K dílu Eleny Ferrante má osobní vztah: „Její knihy plné vášně a života mě uchvátily chápáním ženské duše,“ říká.

Radek Strnad