Slavnostní vyhlášení proběhlo v rámci oficiálního programu přehlídky současného designu Designblok v pražském prostoru Gabriel Loci. Celkem do soutěže přihlásilo svůj návrh světelného objektu na téma Light for Wellbeing 83 mladých designérů mladších 33 let. Vítězem Ceny Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou se stala Ella Nová – návrh Novella.

Vítězka letošního ročníku soutěže Master of Crystal Katarína Nábilková, která je studentkou UMPRUM v oboru Design, se poprvé o soutěži dozvěděla již před pár roky na střední škole. „Jsem ráda, že jsem letos dala na impulz ze sociálních sítí a přihlásila jsem se s návrhem svítidla Balance of Nature," uvádí Katarína Nábilková. „Vítězství si moc vážím, stejně jako možnosti vyzkoušet si realizaci svého návrhu svítidla ve společnosti Preciosa Lighting a vystavovat na Designbloku. Jsou to jedinečné zážitky, zkušenosti i emoce,“ shrnuje své dojmy z vyhlášení výsledkůKatarína Nábilková.

Vítězný návrh svítidla Balance of Nature harmonicky splývá s interiérem. Umístění jednotlivých objektů přináší vyvážený balanc, který příroda přirozeně vytváří bez vlivu člověka. Atmosféru v místnosti tak doplňuje osvětlení, které interiér nijak nenarušuje, ale navozuje prostředí pro mnohé okamžiky, které v interiéru v dnešní době zažíváme. Svítidlo je sestaveno ze tří ručně foukaných křišťálových objektů a nabízí velkou možnost variability. Skleněné elipsoidy jsou zavěšené na kovové tyči a spojuje je kloub, díky kterému se dají otáčet i naklánět a celé svítidlo je možné rozšířit o další objekty nebo barevně modifikovat. 

Originální dýně od Michala Kotyzy.
FOTO: Tygr, zombie i chrám. Z dýní tvoří Michal Kotyza umělecká díla

„Letošní téma bylo velmi aktuální. Wellbeing – klid a pohoda je stále vzácnější a každý si musíme najít svou cestu, jak tyto pocity zažívat. Light for wellbeing je naší odpovědí, jak světelné instalace mohou pomoci,“ vysvětluje generální ředitelka Preciosa Lighting Lucie Karlová. „Rozhodování o vítězi bylo velmi složité. A i když je vítěz jeden, věřím, že soutěž nabídla drobná „vítězství“ a řadu pozitivních zážitků všem zúčastněným. Mám radost z toho, že pro český design rostou nové výrazné talenty a Preciosa je u toho,“ dodává Lucie Karlová.

Odborná porota vybírala vítěze ze 4 finalistů a představila ho veřejnosti v rámci oficiálního programu letošního Designbloku. Katarína Nábilková jakožto autorka nejlepšího designu získala finanční odměnu ve výši 30 tisíc korun, své zrealizované dílo, možnost podívat se na mezinárodní přehlídku designu v italském Miláně příští rok a komunikační podporu společnosti Preciosa.

Společnost Preciosa soutěž Master of Crystal pořádá již od roku 2008 a v minulosti jí prošla řada mladých talentů, kteří jsou nyní uznávanými designéry. Mezi mladými talenty velmi populární příležitost prorazit ve světě designu již zná téma dalšího, 16. ročníku. V rámci tématu „Perlička jinak“ půjde o zpracování designu tradičních českých korálků, které jsou jedním ze symbolů české sklářské výroby a univerzálním komponentem vhodným pro tvorbu šperků, aplikací a designových doplňků. Soutěžící budou mít za úkol navrhnout unikátní design, který přinese nový význam a uplatnění perličky a zároveň bude realizovatelný.

Jan Huk