Představte si příběhy: Táta, který se stará o svého nemocného syna i ženu - čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu…Člověk, který deset let prosí o pomoc, deset let před jeho situací zavírá jeho okolí oči. Víte jaké to je být uvězněn nejen ve svém vlastním těle, ale také bytě? Ven z bytu se dostanou jen dvakrát ročně a stojí je to mnoho sil. Na druhé straně máme mladou rodinu, kde: Maminka pečující o nemocného syna zakládá se svým mužem nadační fond a pomáhají dále. Krutá realita, vybrali čtyřiapadesát  miliónů během pár měsíců na léčbu, kterou nedostali.Oliverkovy cesty SMA pokračují, Oliverek pomáhá dál.

Jednou z vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.Jednou z vizí nadačního fondu je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc neroztříštila rodinu.Zdroj: se souhlasem nadačního fondu

Nejsou to vymyšlené příběhy, ale skutečnost. Pojďte spolu s námi pomoci projektu "Honzíkova cesta domů", kterou organizuje Nadační fond Patříme k sobě Oli
- možná si vzpomínáte na příběh malého Oliverka, který trpí svalovou atrofií, a kterému se podařilo spojit celé Česko, když se snažil získat finance na nákladnou genovou léčbu. Životní příběh a „Oliverkovy cesty s nemocí SMA“ jsou dechberoucí. Zvládli jsme nemožné. Závratnou sumu jsme dokázali vybrat, avšak osud Oliverkovi nepřál a léčba v České republice mu nakonec nebyla poskytnuta, což rodiče Oliho zdrtilo více než samotná diagnóza. Léčbu v zahraničí se nám doposud nepodařilo zajistit. Nadace Život dětem, která nám v té době poskytla zázemí pro konání sbírky, s námi uzavřela dohodu a finance na případnou Oliho léčbu po dobu tří let ponechala „zmrazenou“ – jsou to, ale finance jen na genovou léčbu, kterou v současném zdravotním stavu není možné aplikovat. Stále nepřestáváme hledat další možnosti léčby.

I přesto, že se genová léčba neuskutečnila, pomohla celá akce dalším stejně nemocným dětem k úhradě léku a zvýšilo se povědomí ve společnosti o nemoci SMA. Naše rodina a dobrovolníci také dále pomáhali rodinám nemocných dětí a po ukončení sbírky pro Oliverka jsme společně pomohli už desítkám rodin s nemocnými dětmi, abychom jim alespoň trochu finančně ulevili v jejich nelehké situaci. Pomocí aukční facebookové skupiny se podařilo pro tyto rodiny sehnat přes čtyři miliony korun.

Zdroj: Youtube

Chtěli jsme své znalosti a zkušenosti zúročit, a proto jsme se rozhodli vydat vlastní cestou. Cestou pomoci ostatním lidem a dětem s nelehkým osudem a proto jsme po dlouhých přípravách v únoru letošního roku založili nadační fond nesoucí Oliverovo jméno. "Patříme k sobě, Oli ". Pomoc nemocným lidem se stal našim životním posláním. Dnes stojíme na prahu velkého projektu. Projektu, který v naší zemi chybí. Naší vizí je vybudování zařízení pro handicapované a jejich rodinné příslušníky tak aby nemoc jedince neroztříštila rodinu. Za pomoci firmy RD styl, a.s. a designerky Blanky Karhanové stojíme na počátku výstavby rodinného domu s doživotním posláním. Společnost RD styl a.s. nabídla darem pozemek ke stavbě, projekt a vyřídila potřebná stavební povolení. Dům postaví a pomůže vybavit speciálním zařízením, výtahem a plošinami pro pohodlný život těch, kteří budou dům užívat. Prvními obyvateli domu bude rodina Vavříkových. Syn Honza (35 let), který stejně jako Oliver trpí zákeřnou nemocí SMA. Vavříkovi nyní obývají dvoupokojový byt v devátém patře panelového domu. Honza se z bytu dostane jen několikrát ročně, jelikož jeho otec (69 let) již nemá dostatek sil, aby s Honzou manipuloval a přenášel jej a Honza tak prožívá svůj život mezi čtyřmi stěnami pokoje.

Zdroj: Youtube

Podrobnější informace o projektu najdou zájemci na facebooku Nadační fond Patříme k sobě Oli - zde, instagram NF_PatrimeksobeOli, mam_srdce_pomaham zde, nebo webové stránky www.patrimeksobeoli.cz. Důležité je sledovat i stránky Mám srdce pomáhám a Mám srdce pomáhám - drobné aukce, se kterými úzce spolupracujeme.

Kampaň Honzíkova cesta domů byla spuštěna 1. 7. 2021 a již se vybraly dva miliony korun, cílová částka je stanovena na 7 777 777 korun. Ambasadorkou celého projektu je Sandra Pogodová, která vyzve své kolegy z řad známých osobností ke spolupráci. Přidejte se k nám i vy!

číslo transparentního účtu: 2701939976/2010, variabilní symbol Honzíkova cesta domů: 12

Patříme k sobě. Spolu to zvládneme.

Bohumil a Radka Kovalští

zakladatelé Nadačního fondu Patříme k sobě Oli