Od 31. října do 5. listopadu se konalo ve městě Limasol na ostrově Kypr mistrovství světa třídy Techno 293. Závodu se účastnilo 226 mladých windsurfařů z 21 států celého světa.

„Podmínky byly po celý týden ne úplně vhodné pro windsurfing. Vítr byl velmi mírný a často měnil intenzitu a svůj směr, což velmi stěžovalo závodní komisi uskutečňovat jednotlivé rozjížďky. Nakonec se podařilo za celý týden odjet pouze 7 – 10 rozjížděk. Na druhou stranu počasí bylo velmi příjemné,“ referuje trenér českého týmu Jan Skřepek.

Podmínky skvěle sedly Nicol Říčanové (SK Štětí), která vybojovala v kategorii U17 celkové 2. místo a od první rozjížďky ukazovala svou sílu a připravenost. 

S novými praktikami podvodníků, aktuálními trendy v oblasti trestné činnosti páchané na seniorech seznámily policejní preventistky seniory v Maršovicích.
Policistky poradily seniorům v Maršovicích, jak se bránit podvodníkům

Díky těmto podmínkám se ve výsledkových listinách dokázali prosadit zejména velmi subtilní závodníci a někteří díky tomu i závodili ve starší kategorii s větší plachtou, což je díky velmi nízké vlastní hmotnosti v těchto podmínkách zvýhodňovalo.

 „Z našeho týmu měly největší naději na úspěch právě slečny v kategorii U17 v čele s loňskou mistryní světa Nelou Sadílkovou (TJ Delfín Jablonec). Bohužel Nela byla zrovna z těch závodnic, které měly díky vyšší postavě v těchto podmínkách velký handicap. Přesto se jí podařilo závod dokončit na 7. místě,“ hodnotí trenér. Další jablonecké závodnice Alexandra Lojínová a Markéta Štěpánková dojely na 9. a 12. místě.

Z našich chlapců nejlépe jezdil náš nejmladší benjamínek František Burda (JK Česká Lípa), který v kategorii U13 vybojoval 16. místo (12. mezi chlapci). „Ostatní chlapci to měli hodně těžké, neboť sousta zemí na tento závod vyslala borce, kteří byli o 25 kg lehčí než naši, a v tomto mírném větru to byl s nimi nerovný boj,“ uzavřel Jan Skřepek.

Výlet na Bílou skálu a rozhlednu Štěpánka.
FOTO: Tip na výlet. Za výhledy na Bílou skálu okolo rozhledny Štěpánka

Výsledky našich závodníků:

U17 dívky
2. Nicol Říčanová SK Štětí
7. Nela Sadílková TJ Delfín Jablonec
9. Alexandra Lojínová TJ Delfín Jablonec
12. Markéta Štěpánková TJ Delfín Jablonec

U15 dívky
14. Klára Chalupníková TJ Rapid Brno

U13 chlapci
14. František Burda JK Česká Lípa

U17 chlapci
22. Radim Hasman TJ Delfín Jablonec
30. Jiří Štěpánek TJ Delfín Jablonec
33. Jan Skřepek ml. TJ Rapid Brno

Eva Skořepová, Český svaz jachtingu