„Kostel samozřejmě potřebuje i další opravy, ale dochází k nim postupně. Právě štítová vazba krovu a střecha je jedním z těch základních zásahů, které je třeba udělat před dalšími dílčími opravami,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Klasicistně řešený kostel byl postaven v letech 1789 až 1793 pod vedením architekta F. Theumerta z Turnova, přičemž v roce 1895 došlo ke zvýšení věže. V jeho okolí se nalézá domek s márnicí a socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1824. Celý areál ohrazuje zeď. Zařízení kostela je pseudorománské; pochází z roku 1878. Kazatelna je z období kolem roku 1800 a je na ní reliéf s biblickým vyobrazením Rozsévače. Hlavní oltář s olejomalbou sv. Jana Křtitele pochází od akademického malíře Petra Maixnera z roku 1878.

Finalistky soutěže Miss Czech republik měly o víkendu soustředění v libereckém Pytloun Grand Hotel Imperial.
FOTO: Krásné missky se na severu připravovaly na finále i na život

Na kruchtě se nachází dosud funkční varhany z dílny bratří Riegerů z roku 1888, které kostelu věnoval místní sklovýrobce Josef Riedel.

Prostor hlavní lodi je osvětlován třemi lustry s vachtlovými ověsy. Největší, prostřední lustr, pochází z roku 1842 z dílny jizerskohorského skláře F. Riedla. K zajímavosti je, že je v kostele instalováno teplovzdušné vyhřívání hlavní lodi topnými kanály.

Jan Mikulička, Liberecký kraj