Od úterka do neděle tedy bude zase možné muzea navštívit. K dispozici bude návštěvníkům pochopitelně dezinfekce, návštěvníci budou muset používat v muzeu roušky nebo respirátory a nemůžeme nabídnout hromadné prohlídky. Těšíme se ale na všechny, kdo se na stálé nebo prodloužené dočasné výstavy přijdou podívat.

Krkonošské muzeum v Jilemnici prodloužilo do 6. června výstavu Stopy osvobození v Jilemnici, kterou jsme instalovali před rokem k 75. výročí událostí května 1945, kdy už 3. května vypuklo v tomto podkrkonošském městečku povstání. Výstava je vskutku unikátní a je tedy ještě celý měsíc času, kdy bude možné ji vidět. Do 6. června se můžete přijít podívat také na výstavu Putování za kamennými kříži Českého ráje a Podkrkonoší, která představuje několik desítek nejzajímavějších monolitických křížů z období středověku a novověku v našem regionu. Kromě toho se můžete těšit i na stálé expozice o historii lyžování v Krkonoších a obrazárnu našich sbírek díla Františka Kavána.

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí nabízí v historických domcích na Náměstí Míru kromě stálých expozic historie města Vrchlabí, historie krkonošských řemesel a lidového nábytku také výstavu obrazů Friedricha Iwana Sněžný Iwan – malíř Krkonoš, kterou jsme instalovali právě ve dnech, kdy se musela muzea uzavřít. Takže máte vlastně možnost ji vidět poprvé. Prodlužujeme ji až do 5. září.

V krásných interiérech jabloneckého divadla vznikalo video ke známé filmové skladbě Ennia Morriconeho Tenkrát na Západě.
Divadlem v Jablonci zněla slavná melodie. Hobojista Veverka tu točil videoklip

Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou nabízí dvě výstavy, prodloužené až do konce března 2022. V jedné představujeme dílo paseckého fotografa Petra Kučery, unikátní dokumentaci života v Pasekách v první polovině minulého století. Druhá výstava, nazvaná U prostřeného stolu, vám nabídne pohled na stolování v minulosti a ukáže krásné kousky nádobí z našich sbírek i z domácností v Pasekách a okolí. Kromě výstav zveme i do stálých expozic historie života v Pasekách, historie Krkonošské houslařské školy, ochotnického divadla i života zapadlého vlastence Věnceslava Metelky (a jeho literární podoby, ztvárněné Karlem Václavem Raisem).

Lesnicko-myslivecká expozice Šindelka v Harrachově nabízí pohled na historii využívání krkonošských lesů i života v nich, včetně dioramatu krkonošských živočichů, populárního především mezi dětskými návštěvníky.

Informační centra Správy KRNAP v Harrachově, Peci pod Sněžkou a Špindlerově Mlýně se veřejnosti otevřou, předpokládáme, v pondělí 10. května.

Radek Drahný, Správa KRNAP