„Zásobování ochrannými prostředky a testy v Česku nebylo úplně ideální. Přestože se situace o něco zlepšila, pořád pro nás takovýto dar představuje výraznou pomoc,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „I my děkujeme. Jak praví známé rčení — v nouzi poznáš přítele,“ doplnil saský ministerský předseda Michael Kretschmer.

Do Liberce dorazilo 2400 kusů odběrových sad na PCR testy a 5000 respirátorů třídy FFP 2. „My jsme zase dovezli 10 000 kusů našich nanofiltrů a dodáme ještě 1000 kusů bavlněných roušek s kapsou. Díky tomuto daru můžeme testovat všechny zaměstnance v domovech seniorů a dalších zařízeních,“ řekl hejtman Martin Půta, který dar Libereckého kraje do Saska v pátek 24. dubna osobně přivezl.

Sasko je blízký soused a partner Libereckého kraje. „Jsme teď od něj v době koronavirové nákazy odtrženi. To ale neznamená, že jsme spolu přestali mluvit a být přáteli a neumíme si navzájem pomáhat. A zároveň také hovořit o další vzájemné spolupráci, která bude pokračovat, až tahle krize skončí,“ prohlásil Půta. „Ve spolupráci s Fraunhoferovým institutem buněčné terapie a imunologie v Lipsku bychom rádi založili česko-saské výzkumné zařízení. Sídlilo by na Trojmezí, v oblasti mezi Libercem a Žitavou,“ nastínil saský premiér Kretschmer.

Současná koronavirová krize podle hejtmana Půty skýtá pro mnoho zemí, Česko a Německo nevyjímaje, jedno velké poučení. „Možná přispěje k tomu, abychom si uvědomili, že ne všechno je dobré vyrábět ve vzdálených zemích, jakými jsou například Čína nebo Indie,“ uzavřel hejtman.

Jan Mikulička