Společenského života se nevzdali, jen jej přizpůsobili stávajícím podmínkám. Do programu Dokážeme víc, který tyto nápady pomáhá financovat, se zapojili už tisíce lidí. Další mohou grant pro svůj projekt získat právě teď.

„Ukazuje se, že když lidé nemohou ven za společenským vyžitím, přinesou si ho k sobě, do blízkosti svého bydliště. Máme velkou radost, že pandemie nesnížila počet sousedských projektů, naopak. Lidem evidentně potřebu sociálního kontaktu, sportovního vyžití nebo kultury saturují,“ vysvětluje Andrea Studihradová z grantového programu Dokážeme víc. Za poslední tři roky z něj lidé na zlepšení svého okolí získali přes deset miliónů korun.

Železnobrodští uskutečnili sousedské setkání, jež se neslo v duchu třicátých let minulého století. Místní bavili flašinetář s harmonikářem i taneční skupina Pražští Pepíci, děti si zkoušely dřevěné hračky, točily káču, honily obruč nebo zkoušely podojit kozu. „Po roce a se lidé z města spolu s dětmi mohli sejít a strávit den spolu se svými sousedy a přáteli,“ chválí si organizátoři.

Ptačí hodinka a vycházka za ježky.
A kdo přiletí na vaše krmítko? Ornitologové připravují 4. ročník Ptačí hodinky

V České Lípě si dali za cíl vdechnout život smutnému místu, které denně míjejí, a pustili se do opravy a uměleckého zvelebení staré panelové zdi. Zeď získala meruňkový podklad, na kterém je znázorněn podvečer se západem slunce a do popředí vystupujících siluet hrajících si dětí. Netrvalo dlouho a místní děti si u zdi opravdu začaly hrát. A rády při hrách využívají nakreslenou fotbalovou bránu.

„Začíná to obvykle myšlenkou jednoho či dvou lidí. Touhou opravit nebo zvelebit místo, v němž žijí nebo tráví volný čas. Za finanční pomoci grantu z Dokážeme víc, který nabízí Nadace VIA a Česká spořitelna, pak staví knihobudky, renovují turistické trasy, staví altánky pro společná setkání nebo vysazují aleje,“ doplňuje.

Společné práce jsou často příležitostí, mnohdy i první, pro vzájemná setkání lidí z okolí. Například obyvatelé ze Svatého Jana nad Malší sázeli nové stromořadí. „Cílem bylo navrátit zdejší krajině její rozmanitost a přispět k zadržování vody v ní. Zároveň jsme ale chtěli prolomit ledy mezi starousedlíky a novými sousedy. Navzájem se moc neznali a díky společné výsadbě stromů měli skvělou příležitost to změnit,“ popisuje jeden z organizátorů projektu Michal Bláha.

Západ slunce u rozhledny Štěpánka.
OBRAZEM: Jedinečný západ slunce zažijete na Štěpánce

I organizace brigád se ale musela přizpůsobit pandemii. „„Jeden čas jsme se na pracích střídali po rodinách, abychom se kvůli nařízením navzájem nepotkávali,“ vzpomíná Kamila Zatloukalová, jak letos na jaře proměňovali černou skládku na Praze 6 v lesní klub pro děti.

Jak získat peníze na svůj nápad?

Nové projekty je možné přihlašovat na webu www.dokazemevic.cz i nyní. „Nové žádosti přijímáme do 9. ledna. Pokud uspějete, budete moci finanční podporu na svůj projekt čerpat už od března 2022,“ líčí Andrea Studihradová.

Není potřeba být spolek ani jiná oficiální organizace. Stačí trojice lidí, která má dobrý nápad a chuť něco zlepšit ve svém okolí. Na každý projekt lze získat až 100 tisíc korun. „Zároveň vás naučíme realizovat dárcovské výzvy na portále Darujme.cz. Příspěvky, které se vám tam podaří získat, navíc Nadace České spořitelny zdvojnásobí, a to až do výše 20 tisíc korun,“ dodává.

Marta Vokurková