Na první dobrou zde policistky přivítali pejskové nosící kšíry s insigniemi ČČK. Pejskové Sven a Čaky po prvních očuchávacích rituálech, pomalu a s nedůvěrou obcházeli okolo. Pejskové to nejsou leda jací. V péči je má ředitelka Okresního spolku ČČK Kateřina Havlová, která se jich ujala jakožto týraných pejsků a tvrdou prací jim vrací důvěru v člověka a vštěpuje základní prvky poslušnosti. 

Oba si pomalu zvykají na nové tváře, ale posléze je z nich mazlící dvojka. Dle slov paní Havlové slouží oba pejsci k terapeutickým účelům, neboť milují děti a rádi se nechají pohladit či obejmout. Fenka Čaky pak ráda pomáhá vyvolávat úsměvy také u seniorů.

Preventistky kromě drobných dárečků pro děti s sebou přivezly i kriminalistického technika, který dětem vysvětloval, jakou práci má na místě činu a co vše ke svému zaměstnání potřebuje. Na závěr nejvíce děti pobavil, když si mohly samy vyzkoušet, jaké to je snímat daktyloskopické otisky na místě činu.

Vedle kriminalistického technika přijela i dvoučlenná hlídka z oddělení hlídkové služby v Jablonci nad Nisou, která dětem představila své vybavení a zdůraznila potřebu bezpečného a zodpovědného chování obzvláště nyní v období letních prázdnin.

Markéta Razáková, preventistka KŘP Libereckého kraje