Kromě tradičních partnerských měst seniorské spolupráce, Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou, se ho premiérově zúčastnili i aktivní senioři z České Lípy.

„Tradičního turnaje v šipkách, který zahajuje vždy na začátku roku sezónu a každý rok se koná v jiném městě, se zúčastnilo 30 aktivních seniorů z Frýdlantu, 30 z Liberce, 26 z Jablonce nad Nisou a 24 z České Lípy. Hráči byli rozděleni do pětičlenných týmů, ale spíše kvůli organizaci, protože soutěžil každý sám za sebe. Nicméně vyhodnocovali jsme i nejlepší město. Protože však nebyl stejný počet účastníků ve všech městech, započítávali jsme v každém jen 24 hráčů," vysvětluje hlavní organizátorka turnaje, matrikářka Městského úřadu Frýdlant Ivana Sitzberger.

Mezi městy jednoznačně zvítězil Jablonec nad Nisou, jehož zástupci naházeli celkem 8203 bodů. Druhý skončil se 7 930 body Liberec, třetí se 7690 body domácí Frýdlant a čtvrtá byla Česká Lípa, jejíž zástupci naházeli celkem 5354 bodů.

Také v hlavní kategorii byl nejúspěšnější Jablonec nad Nisou. "Jeho zástupci obsadili zlatou a bronzovou pozici, stříbro pak bral Frýdlant. Konkrétně první místo si vybojoval Karel Šťovíček, který naházel celkem 555 bodů, druhé místo Helmut Pavelka za 489 získaných bodů a třetí Václav Vítek za 439 naházených bodů," doplňuje Ivana Sitzberger.

Všichni tři výherci si domů odnesli věcné dary a vítězný tým pak sadu piv ze Zámeckého pivovaru Frýdlant. "Frýdlantská šipka dopadla na jedničku s hvězdičkou, přestože organizace byla tentokrát náročnější, než doposud. Místo tří měst bylo potřeba zkoordinovat týmy ze čtyř měst a také rekordní počet účastníků si žádal větší přípravu turnaje. I díky pomoci frýdlantských spolků se to všechno skvěle zvládlo, hra plynula bez zádrhelů a domů odjížděli všichni spokojení," říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Kvituje také nově vznikající spolupráci s aktivními seniory z České Lípy. "Věřím, že se bude nadále rozvíjet a naše spolupráce mezi seniory už bude opravdu celokrajská. Moc se na to těším," dodává.

Příští společnou akcí seniorů partnerských měst bude 26. března 2020 tradiční Jarní hop v Předláncích, jehož tématem bude letos "modrá".

Martina Petrášková