O podporu na své projekty už stihlo požádat přes 750 zájemců za celkem 130 milionů korun na bezmála 28 tisíc stromů. Přes 200 žadatelů již stihlo své výsadby uskutečnit a díky nim roste na 9 tisíc nových stromů za více než 34 milionů korun, další stovky zájemců své projekty aktuálně realizují.

O dotaci až čtvrt milionu korun mohou lidé žádat do konce dubna příštího roku, ve výzvě zbývá necelých 80 milionů. Každý měsíc přibude okolo čtyřicítky zájemců. Detaily k podmínkám výzvy jsou na webu Fondu nebo na www.sazimebudoucnost.cz v sekci finance, kde se sbírají i další soukromé zdroje na podporu výsadeb.

Sázelo se i na Jablonecku. Už loni proběhla výsadba stromořadí v ulici Rádelská v Rychnově u Jablonce nad Nisou, kde se o to postarali místní školáci a zastupitelé. Ovocný sad pro okolní ptactvo a včelstvo zase vznikl ve Smržovce. Stromky sázelo cca 10 - 15 dobrovolníků z okolí.

Besedické skály.
Skály v Českém ráji: Želva, Foukané díry i České Dolomity

Na konci letošního října proběhla díky dotačnímu programuvVýstavba stromů u nově realizované odstavné plochy pod vodní nádrží Souš v Jizerských horách. Bylo odborně na zakázku vysázeno celkem 15 nových stromů, konkrétně 3 kusy břízy bělokoré, 3 kusy jeřábu ptačího a 9 kusů javoru klenu, všechny s obvodem 12-14 cm. Pro období letních měsíců budou potřebou vláhu všem těmto novým stromům dodávat pořízené zavlažovací vaky.

Cílem výzvy od začátku bylo nabídnout zájemcům jednoduchý mechanismus na podporu výsadeb listnáčů, včetně pořízení materiálu a zajištění důležité péče o nové sazenice. Jediná podmínka pro žadatele je prokázat vztah k místu výsadby, podporovány nejsou pouze projekty politických stran a hnutí. I díky tomu již na jaře zájemci vyčerpali prvních sto milionů, resort životního prostředí tak alokaci zdvojnásobil na dnešních 200 milionů korun.

Veronika N.