Svět je zajímavý, barevný a plný příběhů, legend, nečekaných souvislostí a …lidí. Během přednášky procestujeme celou hned několik asijských zemí, mezi nimiž nebude chybět Turecko, Rusko, Mongolsko, Nepál, Bhútán, Myanmar (Barma) a Srí Lanka. Každá země je jiná, ale všude potkáme skvělé, báječné a usměvavé lidi, krásné hory a unikátní divokou přírodu.

Naše putování začne v horách východního Turecka a v oblasti tureckého Kurdistánu. Přejmeme divoké pohoří Kačkar a vystoupíme na biblický bájemi a mýty opředený vrchol Araratu. Naší další zastávkou bude Bajkal, nejhlubší jezero světa a nedozírné skoro liduprázdné mongolské stepi, kde okusíme atmosféru oslav svátku Naadam a podíváme pod pokličku zvyků a kuchařského umění kočovných pastevců.

Osada Jizerka v Jizerských horách.
FOTO: Na Jizerce byla opět zima jak pohádky

Mimochodem, víte jak chutná svišť grilovaný letlampou? V Nepálu se podíváme do hor v oblasti Annapuren. Navštívíme historická středověká města, místo narození Budhy i národní park Chitwan se slony, nosorožci a tygry. Zastavíme se také v tajuplném a pro turisty těžko dostupném Bhútánu, zemi nekonečného štěstí. V Barmě, zemi jenž byla dlouho politicky i ekonomicky izolovaná, se budeme toulat po chrámech, tržištích, rybářských vesnicích a přírodních skvostech. Celé putování zakončíme na Srí Lance, ostrovním ráji plným hor, čajovníkových plantážích, rybářských tržišť, pláží a všudy přítomných zvířat. 

Přednáškou vás provede cestovatel, průvodce, fotograf a publicista David Hainall. 

(ven)