Společnost Preciosa Lighting je ve světě známá především jako výrobce světelných instalací na míru. Křišťál je ovšem z hlediska využití velmi kreativní materiál. Preciosa Lighting pravidelně dostává poptávky k vytvoření jedinečných instalací, které jsou samy o sobě uměleckým dílem a mnohdy se také stávají ikonickým prvkem celého interiéru. Vybrali jsme pro vás proto tři instalace, které opravdu stojí za to vidět.

Le Méridien Denver Downtown

Co má společného Evropa a Severoamerické skalisté hory? Z této nesourodé dvojice lokací se nebála čerpat inspiraci skupina Simeone Deary Design Group při vytváření projektu hotelu Le Méridien Denver, který slouží pro vystavování děl místních umělců.

Společnost Preciosa Lightning vytvořila lustry, lampy a nástěnná svítidla pro veřejné prostory hotelu. Jednou z nejpůvabnějších instalací je na míru vyrobený skulpturální lustr inspirovaný tradičním americkým topolem a jeho květy.

Mezi další jedinečné instalace, které si v hotelu můžete prohlédnout, patří závěsné světlo s mosaznou kovovou konstrukcí a dekorativními ručně foukanými skleněnými koulemi v jednom z barů. Tentýž bar zdobí světlo připomínající nebesa skládající se ze skleněných a kovových os, které jsou navzájem propletené. Dalším speciálním osvětlením je třípatrový kovový lustr s ozdobnými skleněnými stínítky s žárovkami v různých odstínech nebo obdélníkové závěsné svítidlo vyrobené ze starožitného bronzu a skla.

Great Scotland Yard

Great Scotland Yard.Zdroj: Roman MlejnekJak ztvárnit zastavený čas? To byla výzva, které čelili designéři společnosti Preciosa Lightning při navrhování instalace do vchodu londýnského hotelu Great Scotland Yard. Hotel se nachází v budově původního velitelství Scotland Yard Metropolitan Police a je proto plný vzpomínek a příběhů. Společnost Preciosa s potěšením výzvu přijala a navrhla jedinečný kousek.

„Hodiny doslova zbožňujeme. Jsou jedinečným uměleckým dílem pro hosty přicházející do našeho hotelu,“ říká Sholto Smith, generální ředitel hotelu Great Scotland Yard Hotel.

Instalace ve vchodu ztvárňuje v podstatě výbuch času, působí lehce, kompaktně, a ne jako obyčejně za

věšené komponenty. Hmotnost finální instalace je 450 kilogramů a je vyrobená z čirého a matného skla. Její základ však tvoří kovové části s povrchovou úpravou leštěné nerezové oceli, zlatohnědé a hnědé patiny.

Adani Corporate House

Centrála jedné z nejvýznamnějších indických společností, Adani Group, se nachází v Ahmedabádu. Preciosa, společně se Singapurským designovým studiem, vytvořila plejádu fascinujících světelných instalací, které zdobí interiéry a exteriér budovy.

Před hlavním vchodem trůní magicky působící svítící florální skulptura inspirovaná vlajícím indickým sárí. Obří okvětní lístky byly zhotoveny z taveného skla v čiré, červené, jantarové, zelené a fialově barvě, v co největší možné velikosti. Zaměstnanci se mohou kochat čtyřmi dalšími instalacemi Preciosy i uvnitř budovy. Lobby v přízemí uchvacuje vesmírnou instalací složenou ze zavěšených skleněných půlkruhů z lehaného skla.

Martin Hloušek