Středoškoláci budou vybírat z politických stran, hnutí a koalic, které kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Projekt na podporu aktivního, zodpovědného a sebevědomého občanství budoucích prvovoličů pořádá již po dvanácté vzdělávací program JSNS společnosti Člověk v tísni. V Libereckém kraji se letos zapojilo 11 škol.

Studentské volby se konají před vybranými reálnými volbami od roku 2010. Studenti se díky tomuto vzdělávacímu projektu seznamují s principy demokratických voleb a volebním systémem. Učí se rozpoznávat nástroje používané k přesvědčování voličů politiky v předvolebních kampaních a uvědomují si spojitost politiky s médii. Chápou význam vlastní aktivní účasti ve volbách a procvičují si, jak formulovat své názory a obhajovat je v diskuzi.

Závod posádek HZS ČR na raftových člunech.
Jablonečtí hasiči reprezentovali kraj na závodu na raftech

Organizaci na jednotlivých školách zajišťují volební komise složené ze studentů, pracujících pod supervizí pedagoga. Volit mohou studenti starší 15 let. Na volebních lístcích je seznam politických stran, hnutí a koalic kandidujících do Parlamentu v řádných volbách, které proběhnou 8. a 9. října. 

K letošním Studentským volbám se registrovalo 335 škol. Jedná se o gymnázia, střední odborné školy a učiliště. Školy se do projektu přihlašovaly dobrovolně, stejně tak je účast dobrovolná i pro studenty. Zapojit se měly možnost všechny střední školy v ČR. „Největší zájem o Studentské volby projevila stejně jako ve všech uplynulých studentských volbách gymnázia. Přihlásilo se jich 173. Naopak nejmenší zájem je ze strany středních odborných učilišť, u kterých evidujeme 33 přihlášek,“ hodnotí zájem škol ředitel vzdělávacího programu JSNS a iniciátor tzv. „voleb nanečisto“ v ČR Karel Strachota Karel Strachota.

Táňa Abrhámová