„S autorem se znám víc než dvacet roků ještě z časů, kdy jsme byli oba novináři. V poslední době spolupracujeme na německých verzích knih o Gustavu Ginzelovi. Když mě oslovil, zda nechci vydat jeho nový román, chvíli jsem váhala, protože se zabýváme především česko-německou literaturou. Přesvědčily mě však ukázky jeho rukopisu,“ řekla Petra Laurin, nakladatelka a ředitelka Domu česko-německého porozumění.

První část románu s názvem Lidičky z lahvičky, který má podtitul Raport z víkendového setkání amatérských výtvarníků a spisovatelů na Máchově jezeře, se odehrává na sklonku osmdesátých let dvacátého století. Druhá, o dvacet let později a naznačí, jak hrdinové knihy dopadli se svými sny, ambicemi a představami o svém budoucím životě. Kniha napsaná lehkým perem připomene dobu, kterou charakterizuje dialog mezi dvěma hlavními postavami.

„Co řekneme, až se nás děti zeptají, jestli jsme proti tomu zkurvenýmu režimu dělali něco jinýho, než nadávali u piva?“ zeptal se Ludvík.

Babočka bodláková.
FOTO, VIDEO: Fotografka na lovu motýlů. Podívejte se na tu třepotavou nádheru!

„Řekneme jim pravdu. Takoví jsme žili. Že se v těch dobách nic jiného, než šukat a chlastat nedalo,“ prohlásil Arnošt Hrabic, šéfredaktor podnikového časopisu Textilák.

Kniha má 256 stran, pevnou vazbu, velikost 132x210 mm. Počet výtisků je 1000 ks. O distribuci se stará Kosmas a Knihkupectví Martina Fryče. 

Dům česko-německého porozumění pracuje v současné době s Janem Šebelkou a Wolfgangen Domeyerem ještě na dalším společném knižním projektu. Půjde o knihu dobových snímků věnovaných Jizerce. „Ke čtenářům by se měla dostat před Vánoci,“ dodává Šebelka.

O autorovi

Jan Šebelka (1951), vystudoval FAMU, do roku 1989 pracoval jako vychovatel na internátě, poté byl až do roku 2014 novinářem (Deník, MFDnes). V roce 2002 vydal první knihu s názvem Případ spravedlivého vraha. Celkem napsal deset knih. Nejznámější je román Koktejlový úkrok Otýlie B., kniha - rozhovor Byl jsem tobruckou krysou (se Stanislavem Hněličkou), Román pro Quida, vzpomínková kniha Podivín, který okrášlil svět aneb Vzpomínání na Gustava Ginzela (dvě vydání česká, jedno německé) a Liberecké rozhovory (Miloslav Nevrlý, Jan Pikous, František Peterka, Svatopluk Technik a další.)

Dům česko-německého porozumění