Jeho poslední roky života dokumentovala fotografka Šárka Klímová. Výstavu zahájí jeden z jeho bývalých svěřenců skokan na lyžích Roman Koudelka a potrvá až do 30. října. Její nedílnou součástí bude drobný doprovodný program pro děti.

Černobílý soubor fotografií ze života skokana na lyžích a později úspěšného trenéra Zdeňka Remsy je k vidění v jeho rodném Podkrkonoší vůbec poprvé. Snímky fotografky Šárky Klímové poeticky zachycují sklonek života sportovce, který vychoval několik generací úspěšných skokanů na lyžích včetně slavného olympijského vítěze Jiřího Rašky, jenž byl součástí party známé jako Remsa Boys. Výstava představí práci s archivem fotografií zlaté éry skoků na lyžích, které připomenou jeho sportovní i trenérskou kariéru. Tyto fotografie budou dále konfrontovány s nedávnou minulostí, kdy už dávno závodila generace nová a trenérská legenda byla sledována objektivem Šárky Klímové, manželky jeho vnuka. Pro ni byl hlavně dědečkem, hlavou rodiny, přirozenou autoritou, vtipálkem, gentlemanem, inspirujícím člověkem a legendou z vyprávění o neuvěřitelných zážitcích spojených s tímto zimním sportem.

Co řekl, to platilo, zároveň s ním byla velká legrace. Tak na tréninky pod ním vzpomínají snad bez výjimky všichni jeho svěřenci. „Byl to můj první trenér, vždy jsem k němu měl obrovský respekt. Tvrdý, ale férový člověk. Pořád mám před očima, když jsem ve Frenštátu pod Radhoštěm spadnul v závodě a on mě přetáhnul deštníkem,“ vzpomínal Roman Koudelka, jenž patří k poslední generaci aktivních skokanů, kteří prošli proslulou trenérskou školou Zdeňka Remsy.

Akce Čistá řeka Jizera se letos koná počtvrté.
Přidejte se k říjnovému úklidu řeky Jizery

“Mám radost, že se podařilo výstavu fotografií uspořádat právě ve Studenci, kde měl a stále má pan Remsa řadu přátel. Výstava je poselstvím a inspirací, kterou kolem sebe neustále rozdával. Jeho nesmírná energie, chuť posouvat věci dopředu v každém věku i laskavý humor z fotografií přímo dýchá,“ dodává k výstavě starosta Studence a spolupořadatel Mgr. Tomáš Chrtek.

Výstava fotografií, která připomene Zdeňka Remsu jako skokana, trenéra a pro jeho blízké jako milovaného člena rodiny nebo kamaráda, je k vidění zdarma od 25. září do 30. října 2021 v úředních hodinách Obecního úřadu Studenec čp. 364 a otevírací doby obecní knihovny. Je možné ji navštívit v těchto dnech: pondělí (7–16.30 hod.), úterý (8–10 hod.), středa (7–18 hod.) a pátek (15–18 hod.).

Výstava vznikla díky podpoře Obecního úřadu Studenec.

Bývalý skokan na lyžích a úspěšný reprezentační trenér na lyžích Zdeněk Remsa (29. 12. 1928 – 22. 6. 2019) se narodil v Horní Branné, jeho lyžařské začátky jsou spjaty s obcí Studenec. V osmnácti letech se stal nejmladším členem po válce nově vytvořeného reprezentačního družstva skokanů ČSR. V roce 1948 se účastnil jako benjamínek výpravy ZOH ve Svatém Mořici, kde obsadil 20. místo.

Výlet na Sněžku.
OBRAZEM: Nejvyšší hora Krkonoš nabídla krásné výhledy

Po ukončení své závodnické kariéry se stal reprezentačním trenérem skoku na lyžích a zformoval novou partu úspěšných skokanů, známou jako Remsa Boys. Nové tréninkové metody, které Remsa prosadil, brzy přinesly výsledky s dosud nepřekonaným vrcholem československých skoků na lyžích na zimních olympijských hrách v roce 1968 ve francouzském Grenoblu, kde Jiří Raška získal zlatou medaili. Jména členů Remsa Boys jako Motejlek, Hubač, Matouš, Höhnl, Rydval, Kodejška, Divila a Raška se stala pojmem a nebylo pro ně žádným problémem obsadit na Turné čtyř můstků i všechna tři první místa na stupních vítězů.

Po roce 1970 Zdeněk dlouhá léta působil úspěšně ve Slovinsku, ze kterého také dokázal vybudovat skokanskou velmoc. Po návratu byl pevně rozhodnut, že nemůže jen tak odejít do důchodu. V Lomnici nad Popelkou dále vychovával nové mladé talenty. V jeho žákovských družstvech vyrůstali reprezentanti jako Roman Koudelka, Čestmír Kožíšek, Tomáš Portyk ml. nebo František Holík.

Autorka fotografií Šárka Klímová @sarka_swarry vystavuje své fotografie od roku 2018 a ve své tvorbě se zabývá především sociálním dokumentem, ve kterém reflektuje téma samoty i osobního prostoru. Šárka dokončuje studium na Institutu tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě.

Jitka Volková