Kyselo, hladká ančka, hubovec, žid, muzika nebo třeba rozcuchaná nevěsta. To jsou názvy některých pokrmů, které v Krkonoších vaří odpradávna. Recepty z oblasti našich nejvyšších hor shromáždila spisovatelka Danka Šárková do Krkonošské kuchařky, která vyšla v loňském roce. „Místní hospodyňky jsem v knize nazvala kouzelnicemi. To ony dokázaly nakrmit celou rodinu a čeledíny dosyta, i když Krkonoše patřily k nejchudšímu kraji a kuchařky si musely vystačit s omezenými surovinami jako jsou brambory, zelí, vejce, mouka, jablka, hrušky, houby…,“ říká autorka. Jídla se tu dodnes připravují.

Krkonoše ale nejsou zdaleka jediným místem v Česku, které má své místní pochoutky. K jižním Čechám patří kulajda nebo rybí speciality, k Olomoucku zase syrečky nebo křenová omáčka, na Valašsku holdují frgálům.

Máte i vy tu svou oblíbenou krajovou specialitu? Nebo si v kuchařce hýčkáte rodinný recept po babičce? Pošlete nám ho na jablonecky@denik.cz nebo přes elektronický formulář Čtenář reportér.

Může jít o díla slaná i sladká. Masová i vegetariánská. Zkrátka taková, která chutná zrovna vám. A protože už se nezadržitelně blíží čas, kdy na zahrádkách či balkonech roztopíte své grily, můžete se pochlubit i receptem na originální grilovanou pochoutku. Marinádu na maso, omáčku nebo neobvyklou přílohu. Vaše recepty představíme ostatním čtenářům v rámci letního seriálu Deníku s názvem Jak chutná Česko.