Hrdiny a objekty Tošnerových „domácích fotek“ jsou poštolky, kaktusy v truhlíku i on sám. Také předměstské paneláky a dál i siluety Kalichu a několika kostelů v centru. A na horizontu vrchy Bídnice, Házmburk nebo Říp. Všechny snímky vznikly z oken situovaných na jih a východ v paneláku na předměstí.

Penzista nejradši fotí mraky, ve kterých hledá tvary mytologických bytostí. V mracích objevil a na snímcích „zachytil“ Boha nad městem, ďábla chrlícího oheň, obludu Hydru, ptáka Fénixe, lovce Oriona i psa Síria. „Manželka to v těch mracích tolik nevidí, jako já,“ směje se pan Tošner. „Ale jedna paní mě překvapila, že v tom vidí i Putina,“ dodává fotograf.

Preparát lva indického Sohana ve Slezském zemském muzeu. 23. června 2022, Opava.
OBRAZEM: Oblíbený lev znovu „ožil“. Sohan je k vidění v opavském muzeu

Za fotkami příšer z cárů mraků je spoustu práce. Už jen čekání na ten správný výjev bývá dlouhé. „Musíte být rychlí, za vteřinu je to pryč. A pak musíte pořád cvakat, na výběr a úpravy je čas potom,“ popisuje fotograf, který si absenci teleobjektivu na detaily mraků vynahrazuje pozdějším zvětšováním částí fotek v počítači. V něm upravuje i tonalitu a kontrast snímků.

Stačí sebemenší pohyb 

Ještě hůř než mraky se ale penzistovi fotily plaché poštolky, které si udělaly hnízdo v důlku v truhlíku s kaktusy na parapetu. Stačil sebemenší pohyb za oknem a frnk, byly pryč. Pana Tošnera trochu mrzí, že mu ptáci milované kaktusy okousali, doteď jsou na nich strupy. Počínali si tak zřejmě proto, aby se o trny neporanila čerstvě vyvedená holátka.

Moravská Třebová a její okolí z ptačí perspektivy.
OBRAZEM: Proslavil ji Kajínek. Ostře střežená věznice Mírov ptačím pohledem

Pan Tošner byl dřív zvyklý chodit všude pěšky. Rád měl třeba výšlapy na pískovnu v Píšťanech. „Až mi udělají kloub, zase budu chodit fotit do přírody,“ plánuje penzista, jehož snímky jste mohli vidět na několika výstavách v místní nemocnici. Do 1. července tady vystavuje také některé z „domácích fotek“. 

Dřív vyvolával na záchodě, teď má digitál
Břetislav Tošner fotí celý život. 72letému rodákovi z Litoměřic bylo 10 let, když mu jeho maminka koupila bakelitový „pionýrák“ za 90 korun. První snímky vyvolával ve fotokomoře pivovaru ve Vratislavicích nad Nisou, kde tehdy pracoval jeho starší bratr. Později si je vyvolával doma na záchodě. Žije s manželkou, mají spolu dvě dospělé děti. Aktuálně fotí na digitální Nikon.