Kdyby se mladá matka z Mělnicka, jejíž miminko náhle zemřelo bez cizího zavinění – podle výsledků pitvy šlo o syndrom náhlého úmrtí kojence – zachovala tak, jak měla, nebylo by na sklonku uplynulého týdne žádné masivní pátrání po kočárku údajně zmizelém z hořínského parku. To v úterý potvrdil náměstek ředitele středočeské policie pro trestní řízení Jan Krejčí.

Podle dosavadních poznatků, které má policie k dispozici, se zatím neschyluje k tomu, že by v souvislosti s tímto případem měl být kdokoli obviněn z jakéhokoli trestného činu. Věc se nejspíš bude řešit jako přestupek – pro porušení zákona o pohřebnictví.

Ilustrační foto.
Policie v případu mrtvého kojence prověřuje nedbalost matky

Páteční událost ohlášená jako únos dítěte, což šokovalo celou zemi, měla v sobotu smutné vyústění: tělo dítěte bylo vyloveno z Labe. „Do vody se dostalo přičiněním další osoby; předpokládáme, že to byla matka,“ konstatoval v úterý Krejčí. Odmítl však komentovat spekulace kolující po sociálních sítích, že mělo být v batohu zatíženém kameny. „To v této chvíli nemohu potvrdit ani vyvrátit,“ uvedl.

K tělu navedla policii matka

Leccos však mohou napovědět jeho další informace: tělíčko bylo vyzvednuto z hloubky, a to za přispění potápěčů. Informace, kde hledat, policisté postupně získávali od matky – a také ze svědectví dalších osob; blíže neupřesněných. Jisté je, že v době, kdy žena vykládala, jak si při slunění na lavičce zdřímla a pak byl kočárek pryč, chlapeček narozený v letošním roce nežil už několik dnů.

Vysvětlení, proč se tak zachovala, policie zatím nemá. Zřejmě ji k tomu přiměly okolnosti a trauma ze smrti miminka, předpokládá Krejčí. „Nevěděla si rady a zazmatkovala,“ míní. Potvrdil, že byly provedeny i testy na omamné látky; zjištění jsou předmětem dalšího zkoumání. V šetření také zůstává, kde skončil kočárek.

Ilustrační foto
Smrt nemluvněte není vraždou, potvrdila po pitvě policie
Ilustrační foto.
Gang vykradačů domů nejspíš neexistoval. Policie zadržela trojici cizinců