Koncept slavností čerstvě představili organizátoři z Mikulovské rozvojové. „V květnu se na oficiálním facebookovém profilu města Mikulov objeví u události Slavnosti města Mikulov videa účinkujících, kteří měli na akci vystoupit. Kromě toho si mohou lidé i online zasoutěžit. Přichystali jsme pro ně kvíz s názvem Jak znáte svoje město,“ přiblížil PR manažer Mikulovské rozvojové Dominik Ryšánek.

Jak poznamenal, zájemci nepřijdou ani o každoroční jarmark s bylinkami, medy, sýry či domácími marmeládami. „Letos ho však nahradí farmářský trh, který se uskuteční v sobotu 16. května od desíti hodin dopoledne do čtyř hodin odpoledne na náměstí,“ oznámil PR manažer.

Policisté pátrají po viníkovi nehody, ke které došlo mezi Velkými Pavlovicemi a Němčičkami.
Policie pátrá po viníkovi nehody u Velkých Pavlovic. Srazilo se při ní šest aut

Plánované akce se i v Mikulově podle jeho slov postupně ruší s blížícími se termíny jejich konání. Z důvodu vládních nařízení se tak letos neuskuteční Setkání souborů pod Taneční horou, Mikulovská přehlídka vín, festival Křehký Mikulov 2020, den dětí, čtvrtý ročník Mikulovských ozvěn Zlín Film Festivalu, Concentus Moraviae krojované hody. „Ostatní kulturní akce se budou konat za předpokladu, že bude k dispozici brzké stanovisko vlády, za jakých okolností je lze pořádat,“ řekl Ryšánek.

Největší otazník stále ještě visí nad Pálavským vinobraním. „V současné chvíli pokračujeme v přípravách, čekáme však na stanovisko vlády, které stále není k dispozici. Nyní se dá pouze spekulovat, zda se akce od září budou moci konat i v takto velkém rozsahu, jakým je Pálavské vinobraní, které každoročně navštíví v průměru padesát tisíc návštěvníků,“ zamyslela se ředitelka pořádající Mikulovské rozvojové Petra Eliášová.

K nehodě letěl vrtulník. Ilustrační foto.
Kamion na dálnici D2 narazil do auta cestářů. Jeden z pracovníků na místě zemřel

V náhradním termínu se podle všeho uskuteční muzejní noc. „Termíny muzejních nocí jsou v celé České republice přesunuty na podzim, a proto se i mikulovská muzejní noc bude konat 16. října. Návštěvníkům otevřeme všechny muzejní expozice a výstavy, program se bude věnovat oslavě čtyř stého padesátého výročí narození kardinála Františka Dietrichštejna,“ nalákala PR manažerka Regionálního muzea v Mikulově Anna Soldánová.

Jak dodala, návštěvníkům se otevřou také brány Dietrichštejnské hrobky, kostela svatého Václava a místní galerie.