Ve středu v poledne se chlapec rozhodl odejít z tábora domů. Jeho odchod zaznamenal vedoucí tábora ihned po poledním klidu. Táborový program tak přerušili a nejen dospělí, ale i malí táborníci začali hledat v nejbližším okolí. Chlapce ale nenašli, a tak na nic nečekali a okamžitě zavolali policisty.

Uctění památky Libora Ligače u jeho pamětní desky.
Sedm let od tragédie v Afghánistánu. Ligač má v Týništi svoji pamětní desku

„Na místo vyjely hlídky z Lanškrounska i širšího okolí včetně psovodů. Už jsme organizovali pátrací akci,“ vysvětlila mluvčí policie Eva Maturová. Ta naštěstí nakonec nebyla potřeba. Nespokojeného táborníka po pár minutách potkali policisté z Lanškrouna na cyklostezce. Chlapec se neztratil, jen pochodoval správným směrem domů. „Nejen vedoucím tábora, ale i rodičům připravil krušné chvilky plné obav a strachu, což si uvědomil ihned, jak pochopil vážnost celé situace,“ popsala Maturová.

Na tábor se už nevrátil 

Policisté následně promluvili nejen s rodiči, ale také s vedením tábora a všichni se shodli, že nutit chlapci táborový pobyt nikdo nechce. Chlapec se tak na tábor už nevrátil.

Výbuchem a požárem poničená výrobní hala v Lovosicích pohledem z dronu hasičů
Vyšetřovatelé do chemičky po výbuchu stále nemohou. Mohlo jít o trestný čin

„Upozorňujeme rodiče, aby před odjezdem svých ratolestí na táborové turnusy s nimi toto téma nakousli. Jsou-li nešťastné z kolektivu, programu, prostředí musí o tom říct a netutlat v sobě smíšené pocity smutku a beznaděje,“ vyzvala Maturová s tím, že zvednout se a nepozorovaně odejít je to nejhorší, co mohou děti udělat.

„Známe i případy dětí, které jely na tábor takzvaně za trest s pocitem, že se jich rodiče chtěli na pár dnů zbavit, což není správná varianta,“ dodala.