Policie, která po pachateli poškození cizí věci pátrala a škodu vyčíslila na 350 tisíc, teď prověřuje, jestli umělci za věcí skutečně stojí. Z vyjádření Ztohoven k akci vyplývá, že „nenažraného“ Pac-Mana ze hry připodobňují k přístupu Andreje Babiše (ANO) k zemědělským dotacím.

Vizuálně atraktivní akcí chtěla skupina komentovat aktuální politickou situaci v Česku. Na jejich webu tvůrci alegoricky komentují působení Andreje Babiše v tuzemské politice, ale i na poli českého zemědělství v koncernu Agrofert. Pod ten spadá i poškozené pole pod Řípem. Tento podnik premiér už dříve kvůli politickému působení předal do svěřenských fondů. „Pac-Man vyžral dotace a také pojmy jako kapitalismus nebo socialismus,“ píší aktivisté na jejich stránkách.

Poškozené řepkové pole u Rovného na Podřipsku
Řepkové pole s „Pac-Manem“ patří Agrofertu. Farmáři černou sklizeň kritizují

České úřady i lidé mají kvůli tomu podle Ztohoven prožívat lobotomii. „Tento řez provedl Pac-Man v nás, kterého jsme nechali naplno se prosadit a nebyli schopni mu nastavit funkční bariéry,“ dodávají aktivisté s tím, že selhali „4 duchové“, kteří mají v původní, 41 let staré hře Pac-Mana zastavit. „Nikdy nebude mít dost. Pac-Man v krajině vyžírá jednotlivé složky ekosystému a zanechává za sebou monokulturní toxickou poušť,“ dodávají aktivisté a vyzývají k „vystoupení ze hry“.

Policie o přihlášení aktivistů k černé sklizni žluté plodiny ví. „S touto informací pracujeme a budeme prověřovat, zda se zakládá na pravdě, či nikoli,“ řekla Deníku policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Skupinu Ztohoven tvoří nespecifikovaný počet umělců včetně nejznámějšího Romana Týce. Angažovaným zásahům do veřejného prostoru se tvůrci věnovali hned v několika mediálně rezonujících projektech počínaje rokem 2003. Překryli například svítící srdce nad Hradem, ještě když ho obýval Václav Havel. Už za úřadování Miloše Zemana tam místo české vlajky zavěsili červené trenky. Jindy dostali do živého vysílání České televize fiktivní atomový výbuch nad Krkonošemi. Kvůli svým počinům už zástupce skupiny vyšetřovali a stáli i před soudem.