V kriticky zasažených pěti obcích bylo poničených kolem dvanácti set staveb. Z některých zbyla jen suť. Ty, které stojí, lidé dál opravují.

„Máme hotovou střechu včetně klempířských prací i zateplení. Výrazně pomohl zaměstnavatel, půjčil auto a nejrychleji poskytl finanční podporu, od pojišťovny jsme totiž dostali první zálohu až 13. srpna, což je dost pozdě. Nyní čekáme na dodávku oken,“ svěřila se Michaela Macháčová, která do práce dojíždí do Hodonína a bydlí v Hruškách. Další práce na domě jako zateplení fasády plánuje v příštím roce.

Nový mikulčický starosta Josef Dvořáček starší.
Divočina na zastupitelstvu v Mikulčicích. Dělení peněz po tornádu vyvolalo bouři

Výrazný postup v pokrytí střech obývaných domů potvrdil i koordinátor řemeslníků Libor Baláček, který má základnu v Mikulčicích. „Často je to tak, že sice dům střechu má, ale když člověk vejde dovnitř, tak zjistí, že se tam sice bydlí, ale teprve se dodělávají omítky. Jinde museli ukončit práce na střeše a přesunout se dolů. Tam spěchají s pracemi, tak mohli zapojit radiátory a začít topit,“ přiblížil Baláček.

Zároveň poukázal na to, že dost práce tady mají zvláště klempíři, zedníci a také kominíci. „Ještě se totiž opravují komíny. Řada lidí tak ještě netopí, a využívají zatím náhradní zdroje tepla,“ doplnil řemeslník.

Na snímku Hrušky vlevo v roce 2018, vpravo na konci července 2021 po tornádu.
OBRAZEM: Cesta ničivého živlu. Jak se změnily oblasti zasažené tornádem

Práce na opravách domů pokračují i v sousedních Lužicích. „Problémy jsou, co se týká kapacity firem, postupu prací, nedostatku materiálů a toho, že jsou drahé,“ potvrdil lužický starosta Tomáš Klásek.

Stavba nových domů 

V nejranější fázi příprav se nacházejí lidé, jejichž obydlí je zbourané. Nechávají si totiž teprve zpracovávat projektovou dokumentaci pro novou stavbu. „Vím o lidech, kteří tady chtějí bydlení obnovit. Pokud jsou už staří, tak nemovitosti darují vnukům,“ sdělil starosta.

Hodonínská zoologická zahrada. Na snímku pomec skvělý. Ilustrační foto
Následky tornáda. Pavilon akvárií v hodonínské zoo půjde k zemi

Právě s opravami i se stavbou nových domů mají zasaženým obyvatelů pomoci peníze jak ty rozdělované ze sbírek neziskových organizací či účtů obcí, tak ze státního dotačního programu Živel. U něj přijali pracovníci Státního fondu podpory investic do čtvrtka 840 žádostí z jihu Moravy. S více než polovinou zatím uzavřeli smlouvy o dotaci.

Státní podpora z programu Živel

Moravská Nová Ves: 322 žádostí
Mikulčice: 206 žádostíHrušky: 156 žádostí
Lužice: 96 žádostí
Hodonín: 62 žádostí
Týnec: 2 žádosti
Břeclav: 2 žádosti

Uzavřené smlouvy: 468 za zhruba 600 milionů korun
Vyplacené zálohy: 70 za 35 milionů korun
Maximální dotace: až 2 miliony korun na obnovu obydlí

Zdroj: SFPI k 23. září