„Z interny můj otec odešel po desáté hodině večer, ležel venku přes noc na trávě, našel se až ráno. Nechápu, že si nikdo na oddělení nevšiml, že není v posteli. Zemřel vzhledem ke své nemoci, ale začínající zápal plic mu rozhodně nepomohl,“ řekla Jana Rybová. Podle svých slov nebyla s péčí personálu o svého otce na interně spokojená, problémů se prý objevilo víc.

Vybydlený dům bez zajištěného vstupu i veškerých energií. Tak vypadalo místo, kde v Ostravě přespávala na matraci pod peřinou třiatřicetiletá žena se svým desetiměsíčním miminkem. Říjen 2022
Bez vody, elektřiny i dveří. Žena žila s miminkem v hrozných podmínkách

Že pacient z oddělení odešel, potvrdil ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek. „Personál zjistil nad ránem, že není ve svém lůžku a začalo jeho hledání. Pravděpodobně z budovy odešel evakuačním východem, který se nesmí přes noc zamykat,“ sdělil. Na rozdíl od hlavního vchodu na oddělení není podle jeho slov tento prostor pod dohledem kamery, personál interny tak nemohl tímto způsobem odchod pacienta zjistit.

Nemocný pán se našel v areálu nemocnice v parku u tzv. domečku, kde je nyní odběrové místo na covid. Do pátrání po něm se zapojila i přivolaná městská policie. „Oznámení jsme přijali v 5.32 hodin, naši strážníci po pacientovi pátrali společně s personálem nemocnice,“ potvrdil ředitel žatecké městské policie Miroslav Solar.

Ředitel: Nemocnice není vězení

Ředitel nemocnice si za svými zdravotníky stojí, upozorňuje, že nemocnice není vězení nebo detenční zařízení. „Bohužel se to občas stává, že pacienti odejdou. Mnozí z nich mají v souvislosti se svou diagnózou problémy psychiatrického rázu, bývají zmatení,“ popsal. Upozornil, že není v moci personálu takovým případům pokaždé zabránit.

Otvíračka Primarku v Brně. Ilustrační foto.
Vykořisťování dělníků pro Primark? Děláme audity a kontroly, hájí se vedení

Jana Rybová si hodlá kvůli případu svého otce stěžovat. „Obrátím se v této věci na pana ředitele nemocnice, na jejího zřizovatele, kterým je město, a uvidím dál, jaké v tom mám možnosti. Chtěla bych docílit omluvy, případně odškodnění,“ sdělila.