Fotbalový klub ve Velkých Hamrech mají fanoušci v regionu spojený zejména s A mužstvem dospělých ve skupině C Fortuny Divize. V klubu se však velmi intenzivně věnují i mládeži. Z 280 členů je 65 procent mládeže do 23 let. S fotbalem začínají již ty nejmenší děti ročníků 2013 a mladší v kategorii předpřípravky. Věnuje se jim trenér Milan Černý.


S obrovským ohlasem se začala v minulé sezóně hrát tzv. Liga mistrů nejmladších kategorií. Na vzniku a organizaci se právě hamrovský klub výrazně podílel. Mladší přípravku devítiletých má na starosti trenér Anton Jablokov a starší kategorii U11 vede Miroslav Mikeš. Pravidelně hrají okresní soutěže.


V podzimní části letošní sezóny začala starší přípravka zároveň i krajskou soutěž mladších žáků. Mladší a starší žáci kategorie U13 a U15 se zúčastňují krajských soutěží ve spolupráci s oddílem TJ Desná. Mladší žáky vedou trenéři Michal Holý a Pavel Erlebach, starší žáky desenští kolegové Jaroslav Ducháč a Zdeněk Jakub. I dorostenci kategorie U19 se se svými soupeři utkávají v rámci krajského přeboru LK pod hlavičkou sdruženého klubu Velké Hamry/Desná a pod vedením trenéra Jaroslava Pekelského. V týmech starší přípravky a mladších žáků působí i tři dívky, které se v jarní části sezóny zúčastnily výběrů okresu a tréninků jabloneckých dívek.


„Všichni hráči můžou rozvíjet své fotbalové schopnosti v bohatém a bezvadně fungujícím zázemí, které za poslední roky doznalo velikých změn. K dispozici mají víceúčelové hřiště s umělým povrchem a hřiště s umělým travnatým povrchem třetí generace. V minulém roce jsme v Hamrech zrekonstruovali fotbalový stadion a kabiny, položili jsme nový povrch na atletické dráze. Pro mimosportovní zábavu a upevňování atmosféry slouží týmům rovněž klubovna nebo venkovní ohniště,“ uvedl místopředseda klubu a trenér dorostu Jaroslav Pekelský a zdůraznil, že vybudování zázemí podpořil finančně Liberecký kraj a také město Velké Hamry. Právě spolupráce s městem je pro FK velice důležitá.


Navzdory neuskutečněné jarní části sezóny se po uvolnění anticovidových opatření konal již třetí ročník turnaje starších přípravek O pohár starosty Velkých Hamrů. Velký význam má také napojení na základní školu, která poskytuje prostory pro zimní přípravu dětí a podílí se významně na pravidelném náboru dalších fotbalových talentů. Škole naopak pomáhá klub při pořádání největšího turnaje pro žáky ZŠ McDonald’s Cupu.


Důležité jsou i finanční příspěvky místních sponzorů a spolupráce při organizování letních i zimních soustředění především v penzionech v Albrechticích nebo v Beranech. Součástí zimní přípravy se staly rovněž klubem pořádané zimní turnaje ve sportovní hale na Smržovce, věnované přípravkovým kategoriím. Občas se konají i s mezinárodní účastí polských klubů. I když současná situace sportovním aktivitám příliš nepřeje, klub hledí do budoucna a dál plánuje svoje aktivity a rozvoj mládežnického fotbalu do dalšího období. Přelomové by mělo být v následující sezóně získání statutu (licence) tréninkového střediska mládeže, další důkaz kvalitní práce s mládeží. Šest jejich trenérů má v plánu již zmíněné akce v novém roce opět, ve spolupráci s vedením klubu