Ty dva kluby mají mnoho společného. Stojí na základech nadšení jednoho mecenáše, jsou z nevelkých sídel, přesto to dotáhly do třetí ligy. Tedy do poloprofesionální až profesionální soutěže.

Převýšov a Živanice, dva ze tří východočeských zástupců v České fotbalové lize, mají také podobný problém.

Třetí ligu hrají neoprávněně, nemají totiž dostatek mládežnických týmů. Převýšov ani jeden, Živanice pouze mladší přípravku.

Bez mládeže

To nestačí.

Podle platných řádů by měly být z ČFL vyloučeny – stejně jako další tři mužstva: Vedoucí Zápy, kde kope někdejší fotbalista Hradce Králové či Slavie Karel Piták, Olympia Radotín a Jirny. „Ano, souhlasím, že správně bychom je měli vyndat ze soutěže,“ řekl v rozhovoru pro server iSport Roman Berbr, místopředseda fotbalové asociace.

Jenže také dodal: „Nechceme tu soutěž zničit.“

Je to vskutku zvláštní kočkopes. Toto pravidlo totiž platí už od sezony 2008/09. Svaz problém tlačí před sebou jakoby nic.

Klub ve třetí lize by měl mít minimálně pět mládežnických týmů. Naprosté minimum jsou však dva. Když má dva, zaplatí za každý chybějící pokutu 50 tisíc korun. Tedy až 150 tisíc.

Ale ani tyto sankce nejsou podle informací Deníku striktně vyžadovány…

Pohárový duel s Mladou Boleslaví nastartoval Převýšov k lepším výsledkům v České fotbalové lize.
K maximální spokojenosti chybí Převýšovu tři body

Táhne se to

Nyní se tento problém dostal na veřejnost, v prosinci ho bude řešit výkonný výbor asociace. „Někdo neznámý dal podnět, muselo se zaujmout stanovisko. Myslím, že padnou pokuty, a to bude všechno. Na příští sezonu se pak zvýší částky za chybějící mužstva. Já se tím nevzrušuju,“ mávnul rukou Jiří Ryba, majitel SK Převýšov.

Je fakt, že v obci, kde žijí nějaké tři stovky lidí, je těžké tuto podmínku plnit.

Živanice jsou sice třikrát větší, ale stejně jako Převýšov mládež vlastně nemají.

„Dlouho je to v pořádku a teď najednou je to chyba?,“ diví se Richard Polák, sekretář Živanic. „Tohle nařízení by se mělo přehodnotit.V současnosti se všude mluví o tom, kolik ubývá a ubylo mladých fotbalistů, ale přitom počty mládežnických týmů zůstává stejný. My máme pod sebou čtyři souklubí, které nám ovšem svaz neuznal,“ upozornil.

„Není lehké naplnit mládežnické týmy, dětí na fotbale ubývá. V Převýšově máme dva kluky, kteří hrajív Chlumci. Jednal jsem s Chlumcem o spolupráci, ale nedopadlo to, tak fotbal dělám takhle,“ doplnil Ryba.

Co se bude dít?

„Věc jsme dali na disciplinárku, zjišťujeme, jak se to dá řešit. Vylučovat ze soutěže nechceme, ale věc je potřeba vyřešit v souladu s řády,“ řekl předseda FAČR Martin Malík.

Jenže právě proti řádům to je, to je prostě neoddiskutovatelné. Nyní bude záležet na tom, zda se neozve některý z klubů, které mládež mají, a benevolentnost svazu vůči ostatním je poškozuje.

Pak by se rozjela vysoká a nebezpečná hra. „To by mohl být problém,“ připustil předseda Malík.

Trenér Živanic Roman Oliva
Respektovali to, ale po likvidačním faulu pohár přetekl