Svěřenci kouče Pepa Guardioly už zase válcují jednoho soupeře za druhým. Po středeční výhře 3:1 nad Evertonem navýšili svůj náskok v čele anglické ligy na deset bodů před městským rivalem United a Leicesterem, soupeřem pražské Slavie v Evropské lize.

Manchester City navíc má zase jeden rekord: jako první tým v historii Premier League vyhrál úvodních deset zápasů nového kalendářního roku. Co stojí za skvělými výsledky Citizens?

„Všechno do sebe zapadá, skvěle funguje týmová spolupráce a na hřišti si připadáme neporazitelní,“ prozradil po minulém utkání se Spurs jeden z klíčových mužů Guardiolovy party İlkay Gündoğan.

A jeho slova perfektně vystihují podstatu úspěchu. Manchesteru fungují vše, od defenzivy až po ofenzivu. V útoku nyní řádí probuzený střelec Rijád Mahriz, kterého podporují rychlý křídelník Raheem Sterling a Brazilec Gabriel Jesus. Když spojíte tato tři jména dohromady, tak obraně soupeře mrazí jen při pouhém pohledu. Navíc má španělský trenér k dispozici krajana Ferrana Torrese a v neposlední řadě také klubovou legendu Sergia Agüera, který se vrátil do sestavy po zranění.

STŘELEC MANCHESTERU. Bruno Fernandes se na výhře 9:0 nad Southamptonem podílel jednou brankou z penalty. Takto překonal nedávno brankáře Leedsu Illana Mesliera.
9:0. Manchester United měl faktor X. V čem je Anglie jiná než Česko?

Záloha aktuálního lídra anglické ligy patří bez pochyby mezi nejlepší na celém světě. Střed hřiště vedený dvojicí Rodri – Foden (teprve dvacetiletý reprezentant Anglie, pozn. aut.) posouvá každým zápasem hranici nemožného.

Jejich výkon proti rivalovi z Liverpoolu byl značným důkazem, kdy připravili svému týmu tři ze čtyř vstřelených branek a řídili tak drtivou výhru na Anfield Road. Na lavičce se zotavuje po rekonvalescenci také hvězdný Kevin de Bruyne, který vloží do hry Citizens své geniální myšlení.

Třetí titul?

A defenziva je doposud zcela neprostupná. Za vše hovoří mimo jiné statistika obdržených gólů, Citizens inkasovali všeho všudy pouhých dvacet branek z celkových třiceti šesti odehraných duelů v sezóně. Pod Guardiolou vyrostlo hned několik špičkových obránců, na které se může spolehnout. Ať už je řeč o Johnu Stonesovi, Rubenu Diasovi či francouzském reprezentantovi Aymericu Laportovi. Na obou krajních pozicích plní své úkoly Angličan Kyle Walker a Diasův krajan Joao Cancelo. A mezi třemi tyčemi dodává třešničku na dortu brazilský brankář Ederson, který v tomto ročníku dosáhl mety osmnácti vychytaných čistých kont.

Tomáš Souček
Součkův anglický rok: Stal se hvězdou první velikosti, nadchl góly i cenou

Naposledy se před lídrem sklonil Everton. „Mají kvalitu, sílu, víru ve vlastní schopnosti. Je velice těžké jim konkurovat. Téměř nemožné," uvedl uznávaný trenér Carlo Ancelotti. Dokážou však Citizens udržet slibný náskok i po zbytek sezony? „Myslím, že ano. Je opravdu těžké říct jméno jiného klubu, když jsem je viděl hrát v přímém souboji," usmál se kouč Evertonu.

Na Etihad Stadium tak pomalu, ale jistě kráčí pro třetí mistrovský triumf za poslední čtyři roky.

„Ptáte se pořád dokola," odbýval s úsměvem Pep Guardiola otázky žurnalistů, zda už chladí mistrovské šampaňské. „Stále se hraje se o dalších dvaačtyřicet bodů. Není důvod k oslavám," naznačil trenér, že nedopustí, aby jeho tým podlehl předčasnému uspokojení.

Je tu však stále jedna trofej, která ve výstavní síni slavného klubu z Manchesteru chybí. Řeč je o věhlasné Lize mistrů, ve které zatím anglický gigant lehce paběrkuje. Letos je možná jedna z posledních šancí sáhnout po mistrovském titulu i v nejslavnější soutěži světa. Pouť vyřazovací částí začíná pro City 24. února na půdě německého Mönchengladbachu, odveta se pak odehraje o tři týdny později v Anglii.