Sedmatřicetiletý kouč svoji budoucnost s majitelem klubu Zdeňkem Červenou ani sportovním ředitelem Zdeňkem Grygerou doposud neřešil. „Žádná další debata nebyla,“ tvrdí Kameník.

„Otázka tedy směřuje na vedení klubu, které je kompetentní, aby situaci správně vyhodnotilo a zvolilo cestu pro Zlín,“ prohlásil těsně po páteční prohrané odvetě v Mladé Boleslavi.

FORTUNA:LIGA: FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín
Boleslav otočila dvojzápas a po výhře 3:0 se těší na baráž o Evropu

V pozici hlavního kouče by však na Letné rád zůstal. Práce se nebojí, zodpovědnosti se nezříká.

„Pro každého trenéra je obrovská výzva být jeden ze šestnácti v první lize,“ říká Kameník. „Každý, kdo má fotbal rád, věnuje se mu a cítí se dobře, potom prahne a chce mužstvo vést a konfrontovat se s nejlepšími republiky,“ pokračuje. „Také pro mě by to byla velká výzva,“ přidává.

Pod Bílkem se dařilo, jaro nevyšlo podle představ

Letošní sezonu při hodnocení logicky rozdělil na dvě poloviny.

„Podzimní část nám pod vedením Michala Bílka sedla. Zvolili jsme správné rozestavení, hráči se v něm našli. Podávali jsme dobré výkony a doma třeba dokázali porazit Spartu,“ cení si Kameník triumfu nad Pražany.

Adolf Šádek.
Musel bych si dát facku, kdybych tvrdil, že sezona byla neúspěšná, říká Šádek

I venku ale ševci hráli venku aktivně a sbírali důležité body. „I když nám poslední tři podzimní zápasy úplně nevyšly, zaslouženě jsme patřili do šestky,“ uvedl sedmatřicetiletý kouč.

Jaro ale ševcům zase nevyšlo podle představ. Zimní přípravu narušil nečekaný odchod úspěšného trenéra Bílka k reprezentaci Kazachstánu, odvety poznamenaly mizerný vstup do jarní části. „První tři kola jsme prohráli a dostali se do útlumu,“ připomíná Kameník.

Moravané se z krize nemohli pořádně dostat. Pozici v prostřední skupiny si upevnili až senzační výhrou nad mistrovskou Slavií. „Konečné osmé místo je pro Zlín dobrým vysvědčením,“ je přesvědčený Kameník.

Podle kouče je na co navazovat

I když chápe, že namlsaní fanoušci by ševce rádi viděli úplně nahoře. „Každý, kdo má nějaké cíle, chce hrát co nejvýš a třeba uhrát kvalifikaci o evropské poháry,“ říká nejmladší trenér ve FORTUNA:LIZE.

Hráči Fastavu sice v nadstavbové části dokázali vyřadit rivala z Olomouce, na Mladou Boleslav si však ani po vydařeném úvodním domácím duelu nepřišli.

Finále fotbalového poháru MOL Cupu: FC Baník Ostrava - SK Slavia Praha, 22. května 2019 v Olomouci. Milan Baroš.
Protest Baníku nepomohl. Baroš si po vyloučení proti Plzni nezahraje

„V nadstavbě jsme odehráli tři velmi dobrá utkání, vyhráli jsme dvakrát doma a odehráli jsme atraktivní zápas v Olomouci. Jak říkám, teď jsem zklamaný, ale povedlo se nám hodně dobrých věcí, na které můžeme v příští sezoně navázat,“ říká Kameník.

„Našli jsme rozestavení, hráči vytvořili skvělou partu a táhli za jeden provaz,“ vyzdvihuje.

Novinku v podobě play-off hodnotí pozitivně a je na rozdíl od jiných kolegů pro prodloužení sezony a zachování nadstavby. „Odehráli jsme více utkání a pořád jsme měli o hrát,“ oceňuje Kameník.

„Kluci po třiceti kolech dostali další motivaci, nový impulz. Měli nějaký cíl, měli o co bojovat,“ připomíná.

Pohárový sen se ale ševcům v pátek večer rozplynul.

„Utkání nám nesedlo, nehráli jsme dobře. Udělali jsme spoustu chyb v rozehrávce, ale i na polovině soupeře. Vůbec jsme nedokázali dát finální přihrávku a ohrozit gólmana soupeře. Na druhé straně domácí ukázali ofenzivní sílu a třikrát se prosadili,“ dodal.

Zkušený srbský stoper Zoran Gajić po sezoně ve Zlíně končí. Na město ani klub ale nezapomene.
Gajić se loučí s Českem. Zlín mi v kariéře hodně pomohl, ví srbský stoper