Co vás možná překvapí? Spousta zažitých stereotypů o Brazílii neplatí. Málokteré z dětí umí i jiný sport. „Většina lidí zde ani netuší, jak si správně protáhnout nohy před běháním. Volnočasové kroužky? Neexistuje, nic takového neznají,“ uvedla Foretová, jež denně dochází na Universidade de São Paulo.

Vladimír Darida (vpravo) proti Anglii.
Bonbónek po lekci od giganta. Češi budou zapomínat u Brazílie

A nepočítejte ani s tím, že Brazilci by byli dobří v plavání. Ačkoliv je velká část tamní populace soustředěna v centrech u Atlantského oceánu, velkou výhody v tom místní nespatřují. „Bojí se do hloubky. Potom to tady vypadá tak, že jedete na víkend k oceánu, Evropani blbnou ve vlnách a Brazilci sedí pod slunečníkem na pláži,“ vysvětlila.

Česko nebo Československo

O největší zemi latinské Ameriky je známo, že má problémy s chudobou. Nejhorší situace panuje ve vnitrozemí, Foretová naproti tomu přebývá v největší aglomeraci. „São Paulo je bohaté město, tady neuvidíte nikoho na boso,“ konstatovala Foretová, jež se na Karlově univerzitě věnuje lusobrazilským studiím.

Jedna záležitost ji ale vadí. Málokdo z Brazilců ví, že není z Československa, ale z Česka. „Jde třeba i o profesory," zakroutila hlavou. „Vím o několika lidech, co se chystají do České republiky. Hned mi říkali, jak je fajn, že teď znají dívku z Československa, že jim můžu dát tipy na výlety a nějaký základní slovníček. Tak jsem jim dala zatím první tip, ať si vyhledávají hesla: Česká republika a Slovensko.“

Kdo ví, třeba tenhle častý omyl pomůže změnit i úterní mač v Edenu. Zvláště kdyby čeští fotbalisté překvapili…

Brazilské hvězdy jsou v Praze. Zleva Philippe Coutinho a Roberto Firmino nasadili na trénink v Edenu kulicha.
Brazilský odpočinek v Edenu. Hvězdný Coutinho v Praze jen lehce vyklusával