Pro oddíly v krajských soutěžích a níže má toto rozhodnutí životní důležitost.

Ještě v pondělí se řešil na ŘK FAČR problém s uhrazením pokuty Českého Dubu za nedostavení se k mistrovskému utkání. Bylo to nějakých 10 tisíc korun, které Dub v požadovaném termínu nezaplatil. Proto mu byly odečteny v tabulce tři body a slíbeno, že pokud nevyrovnají dluh do dalšího termínu, bude odebraných bodů navíc dalších šest.

V tu ránu by se Dub v divizní tabulce propadl na poslední místo a stal by se namísto Blšan prvním a jediným sestupujícím. A protože zmizí z fotbalové mapy definitivně, nikdo by ho nemohl nahradit ani z nižších soutěží. Včera ale byl dluh uhrazen, takže (zatím neoficiálně) jdou z přeboru do divize také druhé Semily a z I. A třídy do přeboru ještě třetí Velké Hamry.

I. A třída následně musí být doplněna třemi mužstvy z I. B tříd (jsou 2 skupiny) – vítězové a druhý s nejvyšším ziskem bodů. To by měla být ze západní skupiny Stráž pod Ralskem, která má 49 bodů, zatímco druhý tým ve skupině východ jen 47.

A nyní: V I. B třídě tak po sestupu tří (Loko Česká Lípa, Maršovice a Jablonné v Podještědí)  a postupu tří (Raspenava, Harrachov a Stráž p. R.) zbyde celkem šest prázdných políček pro účastníky z okresních přeborů. Ty jsou v Libereckém kraji čtyři, proto by mohly postoupit ze druhých míst další dva (podle zisku bodů). Nejlépe je na tom v kraji okresní přebor v Jablonci. Tam se oba dva první týmy zcela bodově vymykají  zbytku kraje, takže se dá počítat s tím, že jak Kokonín, tak Jenišovice postoupí do I. B třídy.

Vítěz libereckého okresu Dětřichov pravděpodobně nepostoupí, ale rozhodne nakonec výbor s předsedou Radimem Prokopcem.
Již teď jsou informace o tom, že Malá Skála v I. B třídě chce hrát jen okres a Harrachov jako vítěz I. B třídy Východ na 50 procent nebude chtít hrát I. A třídu.

Počítání to bude jistě velmi zajímavé až do rozlosování. Podle neoficiálních zpráv se dokonce několik krajských přeborníků v jiných krajích vzdalo práva postupu do divize. Takže o to by bylo počítání dramatičtější. Ale počkejme si další dny, kdy se vše potvrdí.

Zajímavý bude také počet přihlášek v okrese Jablonec. Zatím ještě nejsou všechny doručené, více se bude řešit ve středu na OFS.