„Ti hráči jsou pryč a pracujeme s tím, co máme. Nechci vůbec nikomu vytvářet nějaké berličky, že co by bylo, kdyby bylo," říká v rozhovoru pro Deník trenér Jablonec Václav Kotal.

Máte za sebou část zimní přípravy, tak jak ji hodnotíte?
Řekl bych, že se nám zatím daří plnit, co jsme si naplánovali. Celkem i počasí tady bylo v pořádku, že jsme mohli využívat i novou umělku na celkem dobré úrovni. Takže s průběhem přípravy jsem zatím spokojený. V sobotu nám teď vrcholí kondiční část. Je už trochu vidět nechci říct únava, ale jedeme vlastně jedenáct dní bez přestávky, takže tam určitě nějaká bude, ale zatím se s tím kluci perou statečně, cítím chuť a vůli. To bylo vidět i ve středečním utkání, které jsme hráli. Hlavně v prvním poločase, že ta kvalita tady určitě je.

Když nebudeme počítat halový turnaj v Liberci, tak máte za sebou tři přípravné zápasy. Co se z nich dá teď vyčíst?
Je tam vidět chuť poprat se o místo v základu. Všichni hráči se snaží pracovat naplno, nevidím tam žádnou snahu něco někde podcenit. Spíš sami hráči mezi sebou se hecují, což je strašně důležité, aby se konkurence v týmu vytvářela sama.

Jak se zatím projevil odchod Davida Lafaty a Jana Kovaříka?
Ta doba skončila a já už se k tomu nechci vůbec vracet. Samozřejmě ti ostatní hráči musí cítit, že na nich leží větší tlak. Uvidíme, jak se s tím dokáží vypořádat.

Co si myslíte o přestupu Lafaty a Kovaříka do klubů, se kterými se perete o čelní pozice v Gambrinus lize. Není to přeci jen trochu nestandardní?
Tak co si o tom myslím… Samozřejmě, je to atypické, že, dá se říct, posilujeme soupeře. Ale výkonnost se ukáže až na hřišti. Myslím si, že pro nás všechny to je výzva, dokázat, že ten výkon týmu nestál jen na těchto hráčích.

V utkání s Libercem na Tipsport lize jste zkoušeli různé útočné varianty.
Uvidíme, jak se ta situace bude vyvíjet dál, jestli budeme muset třeba trochu změnit systém, vzhledem k nepřítomnosti typického střelce jako byl David Lafata.

Máte přehled o situaci okolo příchodu Kováře ze Slovácka?
V první fázi jsme se nedohodli, takže uvidíme, jak to dopadne. Byl bych skutečně rád, kdyby se to do konce týdne vyřešilo.