Trenér Bohumil Páník je optimistou. „Naším cílem bude napravit nevydařené domácí utkání s Hradcem. Prohru jsme rozebrali, v naší hře byl chaos. Zlepšení jsme prokázali v Liberci, kde mě výkon týmu od druhého poločasu potěšil,“ uvedl.

Mimo to utkání, respektive jeho výsledek výrazně napoví, jaká bude pozice ševců v boji o Evropskou ligu před závěrečnými sedmi koly ePojisteni.cz ligy. Pokud by padli, Jablonec by se na jejich pátou příčku dotáhl na pouhé tři body. Do toho by Teplice v případě výhry nad Libercem zaostávaly jen o bod a na tři body by se mohla přiblížit také Karviná, kdyby doma překonala Slavii.

„Stále platí, že následující zápasy ukážou, kam v lize patříme,“ dodal 60letý kouč.

Před jarní částí se to zdálo jako sci-fi, že by už ve 23. kole mohla přijít taková zápletka. Například na dnešního soupeře měli Zlínští náskok 14 bodů. Jenže poté, co v šesti duelech vybojovali jen tři body za tři remízy, drama vzniklo. Naopak Jablonec se ve druhé polovině sezony zvedl.

Obzvlášť doma. Smlsl si na Spartě 3:1, 2:1 zdolal Hradec Králové a naposledy na Střelnici rozstřílel Jihlavu 5:0. Bod zde vybojovala pouze Bohemka za bezbrankovou remízu. Už jen to vypovídá o tom, jak složitý duel ševce zítra od 15 hodin čeká.

„Jablonec se dostal v posledních třech zápasech do herní pohody,“ upozornil také Páník.

Kádr Severočechů je navíc prošpikovaný řadou kvalitních hráčů. Obraně velí Pernica s Benešem, ve středu pole dostal důvěru opět bývalý reprezentant Hübschman, dobrou formou oplývají Trávník, Pospíšil, Zelený a Mehanovič a v útoku se o góly starají Mihálik a hlavně Zrelák, který je však momentálně zraněný.

Zlínský tým je kompletní. Otázkou je jen, jak kouč Páník poskládá základní jedenáctku vzhledem k tomu, že ve středu řada hráčů absolvovala 120 minut pohárového utkání v Liberci. A také to, jak se mužstvo vypořádá s přibývajícími spekulacemi, že se pod jejich oblíbeným trenérem kýve židle. (jš)

JABLONEC (7.) – ZLÍN (5.)

Výkop: zítra v 15.00 na stadionu Střelnice.
Rozhodčí: Proske – Blažej, Vlasjuk.
Bilance: 21 9-8-4 (29:22).
Poslední zápas: 2:2.
Předpokládané sestavy – Jablonec: Valeš – Jankovič, Pernica, Beneš, Hanousek – Hübschman – Trávník, Pospíšil, Mehanovič, Zelený – Mihálik. – Zlín: Dostál – Pazdera, Jugas, Gajič, Matejov – Vukadinovič, Živulič, Hnaníček, Traoré, Holík – Beauguel.

Páník? Hráči musí zabrat

Prakticky do roka a do dne prochází zlínský fotbal stejnou situací. Byť urval v Liberci pohárový postup do semifinále, na jaře nevítězí, nemá tak ladný herní projev a podle spekulací se na přetřes opět dostala pozice schopného trenéra Bohumila Páníka. Loni neúspěšné období ustál, i proto, že vyhlédnutí kandidáti nekývli na spolupráci. Jak to bude letos? Odpověď může přijít už brzy. Jsou to teď hráči, kteří musí zabrat, aby sobě i kouči, kterého mají rádi, vrátili klid.

Jan Šmíd, redaktor Deníku